Podeli vest

Akademik Dragan Simeunović izjavio je danas, povodom najavljenog glasanja o predlogu rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, da kolektivna krivica jednog naroda, religijske zajednice ili klase tehnički gledano nije moguća i da predstavlja svojevrsnu kaznu za neposlušne narode.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ, arhiva

“Cilj je da se ceo kolektiv voljno savije i slomi. Osećanje krivice nas prirodno upućuje na pokornost kao model ponašanja”, rekao je profesor Simeunović za današnju Politiku.

Simeunović ističe da biti proglašen kolektivno krivim znači postati laka meta i potencijalno potčinjen svakom.

Lepljenje etikete krivca nekom kolektivu, kako kaže, nije ništa drugo do svojevrsna kazna koja se izriče neposlušnima.

On dodaje da je dobijanje statusa kolektivne krivce veoma opasno po jedan narod, jer žig kolektivne krivice dugo opstaje.

“Status kolektivne krivice podrazumeva da će taj kolektiv svoj ‘greh’ okajavati u raznim etapama, na različite načine i različitim intenzitetom. Setimo se samo koliko dugo i kakve posledice su proizvodile ocene o kolektivnoj krivici Jevreja ili pak, u vremenu revolucija, ocene o krivici svih bogatih. Svakome je time davano pravo da ih ubija ili otima imovinu”, kazao je Simeunović.

Sledeća velika kolektivna krivica, kako navodi, bila je krivica Nemaca, a danas je aktuelna krivica Rusa.

“Da bi neko bio loš i grešan, dovoljno je da bude ‘sabirnik nepoželjnih osobina’. Srbi su, bez sumnje, primer toga. No njihova kolektivna krivica nije iznikla preko noći. Nju treba posmatrati u svetlu bar dvovekovnog odnosa Evrope prema Balkanu. Otkad su se na Balkanu pojavili Rusi kao vojni i politički faktor, Evropa ne prestaje sa nezadovoljstvom, pa i povremenim optuživanjem te svoje granice sa islamom i Istokom. Poseban problem joj prave balkanski narodi koji teže nacionalnom oslobođenju od turskog ropstva, a uz rusku pomoć”, naglasio je.

Na pojedine tvrdnje da cilj rezolucije o Srebrenici nije da se nametne kolektivna krivica, akademik podseća da za teroristički napad 11. septembra na Njujork niko ne nabraja imena osuđenih, već se naprosto kaže da su to uradili muslimani.

“Kad god neko bude pominjao ‘rezoluciju o genocidu u Srebrenici’ i pitao ko ga je počinio, niko neće nabrajati imena počinilaca već će odgovor glasiti – Srbi”, kazao je Simeunović.

Dodaje da, kada je ubijen Franc Ferdinand, iako se Gavrilo Princip deklarisao kao jugoslovenski, a ne srpski nacionalista, Principova krivica je zbog njegovog etničkog porekla postala krivica Srba i Srbije.

Simeunović ističe da sada Amerika, obuzeta Rusijom i Kinom, sumnja u Srbe kao potencijalnog vojnog saveznika na Balkanu.

“Geopolitički interesi ovladavanja prostorom Srbije i Republike Srpske kao poslednjim delom bivše SFRJ koji još nije pod potpunom kontrolom Zapada, nagone ga u brutalnu akciju pod izgovorom utvrđivanja i kažnjavanja krivca, prvo za nedaće albanskog življa na Kosovu i Metohiji, a sada za Srebrenicu”, rekao je Simeunović dodavši da je učiniti neprijatelja beznačajnim važnije nego ga teritorijalno suziti.

Generalna skupština UN danas će glasati o rezoluciji o Srebrenici.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: