Podeli vest

Stranke na listi “Srbija protiv nasilja”, među kojima su Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana, Narodni pokret Srbije, kao i koalicija NADA potpisale su danas u Beogradu dokument pod nazivom “Dogovor za slobodne i poštene izbore”, a na inicijativu Proglasa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: TANJUG VIDEO (STF)


Tekst dogovora je pročitala glumica Svetlana Bojković, a glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić je na konferernciji za novinare to najavio kao početak stvaranja šireg fronta.
On je naveo da je ovaj dogovor izraz dobre volje i pokušaj da se, kako je rekao, na “civilizovan i zakonit način stavi do znanja vlasti koji su to minimalni uslovi da se jedan proces može nazvati izborima”.


U tekstu dogovora piše da potpisnici zahtevaju sprovođenje preporuka misije ODIHR ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora i kao posebno važno ističu zahtev za reviziju postojećeg i sastavljanje tačnog biračkog spiska, kao i kontrolu biračkog spiska do izbornog dana.


Drugi zahtev se odnosi na javni servis, “da u skladu sa svojim zakonskim obavezama blagovremeno, potpuno i istinito informiše građane o lokalnim i gradskim izborima kao i da svi učesnici u izbornoj trci budu ravnopravno zastupljeni u programu”.
Traže i da ponovljeni izbori za Grad Beograd budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova.


Osim toga, važno je, kako ističu, da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima gde nisu bili održani u decembru 2023. godine, budu održani u istom danu kada i izbori za Grad Beograd.


U dokumentu se ocenjuje i da ponovljeni izbori za Grad Beograd zakazani u kratkom vremenskom roku i u odsustvu promene izbornih uslova neće biti ni slobodni ni pošteni i da na njih neće pristati, kao i da će u vezi sa tim, kako kažu, biti “jedinstveni i odlučni”.
Takođe, ne odustaju od zahteva da se ustanovi “pravna i politička odgovornost za izborne neregularnosti”.


Lider POKS-a Vojislav Mihailović je, odgovarajući na pitanje šta će se uraditi ukoliko se izbori raspišu ranije u odnosu na njihove zahteve, rekao da je poslednji rok za održavanje beogradskih izbora 2. jun” .


“Nećemo pristati na to, mi pre svega mislimo da ćemo uložiti sve snage, kako u parlamentu, kako na ulici, i učiniti sve što je u zakonskim okvirima da se izborimo za te uslove. Spremni smo da se za te uslove borimo do kraja”, rekao je Mihailović.


Na konferenciji je rečeno da je rok za raspisivanje beogradskih izbora 2. ili 3. april, imajući u vidu da je, kako su naveli, rok od mesec dana za njihovo raspisivanje počeo da teče 4. marta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ