Podeli vest

Američka Obalska straža saopštila je danas da su unutar polja potrage za turističkom podmornicom Titan, nedaleko od olupine broda Titanik, pronađene krhotine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/OceanGate Expeditions via AP

Kako je navedeno, krhotine je pronašlo plovilo na daljinsko upravljanje (ROV) koje traga za podmornicom koja je prijavljena kao nestala u nedelju, pošto je izgubila kontakt sat i 45 minuta nakon što je zaronila i nije se vratila na površinu u očekivano vreme.

Obalska straža navodi da nije jasno da li su pronađeni ostaci u vezi sa nestalom podmornicom, a najavljena je konferencija za novinare za 22.00 sata po srednjeevropskom vremenu, prenosi BBC.

Polje potrage za nestalom turističkom podmornicom koja je u nedelju krenula ka olupini Titanika na dubini od 4.000 metara prošireno je na više od 16.000 kvadratnih metara. Obalska straža SAD ranije je iznela procenu da danas u 13.18 časova podmornica ostaje bez kiseonika.

Procenjeno je da je “Titan” imao zalihe kiseonika za 96 sati otkad je započeo svoje putovanje.

Američka obalska straža u koordinaciji sa drugim agencijama, uključujući američku mornaricu i kanadsku obalsku stražu, radi danonoćno u pokušaju da pronađe nestalu podmornicu u kojoj je pet ljudi, među kojima i britanski milijarder i istraživač Hemiš Harding.

Ekspert: Pronađene krhotine podmornice ukazuju da nema šanse da ima preživelih

Ekspert za spasavanje Dejvid Mirns, rekao je danas da zvaničnici američke obalske straže ne bi “koristili fraze kao što je polje krhotina, osim ako nema šanse da se ljudi izvuku živi” iz podmornice.

“Polje krhotina implicira da je došlo do raspada podmornice i to na toj dubini, jer znamo da su izgubili komunikaciju na oko 3.300 metara…tako da to zaista ukazuje na najgori scenario, a to je katastrofalan kvar, implozija”, rekao je za Skaj njuz Mirns, koji je prijatelj dvojice muškaraca na nestaloj podmornici – britanskog milijardera Hamiša Hardinga i francuskog pilota Pol-Anrija Nargeolea.

On je naveo da je od predsednika “Kluba istraživača” dobio informaciju da su u potrazi za “Titanom” pronađeni ostaci – “ram za sletanje i zadnji poklopac podmornice”.

“Opet je ovo nekonvencionalna podmornica, taj zadnji poklopac je njen šiljasti kraj, a okvir za sletanje je mali okvir na kome izgleda da sedi. Ovo potvrđuje da je reč o podmornici”, rekao je Mirns i dodao da to takođe znači da trup još nije pronađen.

Međutim, kako je naveo, otkrivena su dva veoma važna dela celog sistema, koji ne bi bili pronađeni da se podmornica nije raspala.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: