Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da su tri prioriteta nove Vlade dalji rast i razvoj privrede, životnog standarda i očuvanje makroekonomske stabilnosti, najavljujući da će prosečna plata do kraja 2025. godine biti 1.000 evra, dok će prosečna penzija do kraja 2027. godine biti 650 evra.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Mali je za TV Prva rekao da je stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2024. godine bila 4,6 odsto, dok je ta stopa u Evropskoj uniji (EU) bila 0,6 odsto.

“To pokazuje ispravnost naše ekonomske politike. Raste nam svaka grana privrede – industrija, prerađivačka industrija, poljoprivreda”, rekao je Mali.

Mali je istakao da sve otvorene fabrike i radna mesta uvećavaju izvoz i rast, što je ocenio kao najvažniju vest za građane Srbije. Dodao je da jačanje ekonomije stvara veći prostor za povećanje plata i penzija, kao i dalji rast standarda.

Podsetio je da je prosečna zarada u Srbiji oko 820 evra, kao i da su se svojevremeno “smejali” predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kada je rekao da će prosečna zarada biti 500 evra, kao i da su penzije u proseku 390 evra, dok su pre 12 godina bile 202-203 evra.

Dodao je da je zabeležena najveća prosečna minimalna zarada koja iznosi 47.154 dinara, koja je prešla granicu od 400 evra.

Mali je dodao i da je Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio da je Srbija, uprkos globalnoj krizi, u potpunosti sačuvala makroekonomsku stabilnost. Istakao je da je javni dug Srbije trenutno 47,6 odsto BDP-a, kao i da je na nivou Evrozone udeo javnog duga 89 odsto BDP-a, dok je prosek u svetu 93 odsto.

“Kada pogledate rast životnog standarda, definitivno rastemo brže nego što raste veliki broj razvijenihjih zemalja. Sačuvali smo makroekonmsku stabilnost uprskos globlanoj ekonomskoj krizi i pomoći koju smo davali građanima u prethodne četiri godine”, naglasio je Mali.

Najavio je dodatno ulaganje u infrastrukturu, škole, bolnice i dalje podizanje životnog strandarda. “Uprkos svemu, čuvaćemo makroekonomsku stabilnost”, zaključio je Mali.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: