Podeli vest

Prema dostupnim podacima, ove godine je u Srbiji ubijeno 27 žena, u prethodnih 10 godina više od 300 a najveći broj femicida dogodio se u domu žene, saopštila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Ona je zapitala gde smo kao društvo zakazali i imamo li efikasan sistem zaštite i podršku za oporavak žrtava porodičnog i partnerskog nasilja. “Donošenjem propisa, pokazali smo spremnost da se uhvatimo ukoštac sa ovim problemom, ali jednom doneti zakonski okviri, strategije i protokoli nisu dovoljni.

Pravo mora da prati život efikasnim odgovorima na počinjeno nasilje i na nove izazove i okolnosti”, istakla je Janković.

U saopštenju se navodi da je ova institucija uputila nekoliko inicijativa jer smatra da bi se značajno doprinelo poboljšanju položaja žrtava izmenama Krivičnog zakonika u pogledu definicije seksualnog nasilja zasnovane na konceptu nepostojanja pristanka, propisivanjem posebnog dela zbog zloupotrebe i objavljivanja snimaka polno eksplicitnog sadržaja, ali i uvođenjem obaveze da nadležni u svim slučajevima obaveste žrtvu rodno zasnovanog i porodičnog nasilja o otpuštanju osuđenog ili njegovom bekstvu iz zatvora. Ukazala je i na potrebu izmene Zakona o javnom redu i miru u cilju dekriminalizacije žena u prostituciji i većem kažnjavanju onih koji ih seksualno eksploatišu.

Radi što efikasnijeg odgovora na rodno zasnovano nasilje, upućena je i inicijativa za bolju koordinaciju u radu nadležnih državnih organa i ustanova radi sprečavanja i zaštite od nasilja u porodici. Iz kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti naveli su da je, prema podacima Ujedinjenih nacija, lane u svetu ubijeno najviše žena i devojčica u poslednjih 20 godina – oko 89.000.

Nasilje u Srbiji trpe žene iz različitih društvenih grupa a u dodatnom riziku su starije žene, Romkinje i žene sa invaliditetom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: