Podeli vest

Predstavnički dom američkog Kongresa predvođen republikancima održao je prvo saslušanje u istrazi o opozivu demokratskog predsednika Džozefa Bajdena, manje od tri dana pre nego što će se vlada delimično zatvoriti ako ne bude postignut dogovor dve stranke o budžetu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, File

Republikanci, koji vode istragu o opozivu Bajdena, izneli su detalje stranih isplata članovima njegove porodice, ali nisu izneli dokaze da je američki predsednik imao ličnu korist od toga, preneo je Glas Amerike.

Na početku pretresa, republikanci su tvrdili da je predsednik Bajden lagao o poslovima članova porodice u inostranstvu i da nije preduzeo korake da ih ogradi od svojih službenih dužnosti dok je bio potpredsednik između 2009. i 2017. godine.

“Amerikanci zahtevaju odgovornost za kulturu korupcije”, poručio je predsedavajući Odbora za nadzor vlade Džejms Komer.

Demokrate i nekoliko nezavisnih svedoka saopštili su da nema dokaza da je Bajden primao novac iz inostranstva dok je bio potpredsednik.

Svedoci na pretresu, profesor Univerziteta Džordž Vašington Džonatan Tarli i forenzički računovođa Brus Dubinski, rekli su da odbor ima dovoljno dokaza da pokrene istragu o opozivu, ali ne i da opravda podizanje optužnice.

Još jedan profesor prava, Majkl Gerhart sa Univerziteta Severne Karoline, rekao je da nije čuo kredibilne dokaze da se opravda istraga i upozorio odbor da ga motiviše politika.

Četvrti svedok, bivša zvaničnica Sekretarijata za pravosuđe Ajlin O’Konor rekla je da je sekretarijat bio suviše blag tokom vođenja istrage o Hanteru Bajdenu, sinu američkog predsednika, protiv koga je podignuta optužnica za posedovanje oružja.

Republikanci navode da su Bajden i njegova porodica lično profitirali od politike koju je vodio kao potpredsednik tokom administracije bivšeg predsednika Baraka Obame između 2009. i 2017. godine.

U odvojenoj tački, oni takođe navode da se Sekretarijat za pravosuđe mešao u poresku istragu Hantera Bajdena. Bela kuća saopštila je da je istraga neutemeljena i vođena politikom uoči predsedničkih izbora 2024, kada će se Bajden verovatno još jednom suočiti sa republikancem Donaldom Trampom, kome predstoje četiri suđenja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: