Podeli vest

Pjongjang je uveo lokdaun u celoj zemlji, kako bi pokušao da stavi pod kontrolu virus koji cirkuliše planetom već dve godine

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kim
Foto: Shutterstock

Severnokorejske vlasti su potvrdile prisustvo korona virusa prvi put od početka pandemije, objavila je danas novinska agencija KCNA.

Pjongjang je uveo lokdaun u celoj zemlji, kako bi pokušao da stavi pod kontrolu virus koji cirkuliše planetom već dve godine, preneo je AP.

Još se ne zna o koliko se slučajeva radi, a neki eksperti smatraju da bi Severna Koreja mogla da zatraži pomoć iz inostranstva.

KCNA je navela da je na testovima u nedelju bilo pozitivnih uzoraka kod ljudi koji su imali visoku temperaturu u Pjongjangu, a potvđeno je i da su zaraženi omikron sojem.

Kao odgovor na izbijanje žarišta, severnokorejski lider Kim DŽong Un je naredio oštar lokdaun.

Severna Koreja je odbila vakcine koje su joj bile ponuđene putem programa Ujedinjenih nacija, Kovaksa.

Ova zemlja je bila jedna od poslednjih država u svetu bez potvrđenog slučaja kovida, a takođe, ni Turkmenistan nije prijavio nijedan slučaj korone, iako mnogi stručnjaci sumnjaju da kovida nije bilo u centralnoazijskoj državi.

Dugo su odolevale i neke pacifičke države, ali se prethodnih meseci i kod njih pojavio kovid, pa je dosad samo Tuvalu, koji ima oko 12.000 stanovnika, izbegao virus.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: