Podeli vest

Američki Senat nije izglasao zakon kojim bi se pravo na abortus, zaštićeno presudom Vrhovnog suda u slučaju Rou protiv Vejda, pretvorilo u federalni zakon.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zakon o abortusu
Tanjug/Senate TV via AP

Republikanci su “filibasterom” odnosno, pravom na neograničenu raspravu, blokirali glasanje o zakonu, čime su se jasno videle stranačke podele koje postoje u vezi sa istorijskom sudskom odlukom i ograničenjima zakonodavne grane vlasti, prenosi Glas Amerike.

Bio je to pokušaj da se sačuva skoro 50 godina stara sudska presuda kojom se proglašava ustavno pravo na abortus, a kojoj sada preti ozbiljna opasnost da bude poništena u Vrhovnom sudu odlukom konzervativne većine.

Pre glasanja, nekoliko desetina demokrata iz Predstavničkog doma, pretežno žena, marširalo je od Predstavničkog doma do Senata skandirajući: “Moje telo, moja odluka”.

Oni su zatim ušli u salu Senata i tiho sedeli na mestima za publiku dok su senatori raspravljali o pravu na abortus.

Prošlog septembra, Predstavnički dom je glasao 218 prema 211 da se usvoji predlog zakona o pravu na abortus skoro identičan senatskom predlogu.

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je Kongres da usvoji zakon kojim bi se zaštitile usluge abortusa za milione Amerikanki. Međutim, tesna većina njegove stranke nije bila dovoljna da se prevaziđe filibaster republikanaca (pravilo kojim se u Senatu zahteva većina od 60 glasova da bi se okončala debata o većini pitanja i prešlo na glasanje).

Republikanci decenijama rade na tome da postave konzervativne sudije u Vrhovni sud i ukinu presudu Rou protiv Vejda, podseća Glas Amerike.

Svih 50 republikanaca glasalo je da se blokira glasanje o zakonskom predlogu a pridružio im se jedan demokrata, senator Džo Menčin.

U Kongresu se godinama vodi bitka povodom politike o abortusu ali je glasanje u sredu, o zakonskom predlogu koji je usvojen u Predstavničkom domu, dobilo novu hitnost posle objavljivanja nacrta mišljenja Vrhovnog suda koji pokazuje da većina sudija želi da ukine odluku “Rou protiv Vejda”, za koju mnogi smatraju da predstavlja zakon sama po sebi.

Vrhovni sud će svoju konačnu odluku objaviti tokom leta a sigurno je da će se njen efekat osećati širom zemlje i u kampanji za izbore na kojima će se odrediti koja stranka kontroliše Kongres.

Mere bezbednosti bile su snažne na Kapitolu, gde je potpredsednica SAD Kamala Haris predsedavala Senatom, kao i ispred Vrhovnog suda gde se od prošle nedelje kada je procurio nacrt zakona svakodnevno okupljaju demonstranti.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: