Podeli vest

Panična rasprodaja na kripto tržištima se nastavlja, pri čemu je vrednost bitkoina pala ispod nivoa od 29.000 dolara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bitkoin
Foto: Shutterstock

Najveća svetska kriptovaluta je potonula za 2,42 posto na 28.716,15 dolara, na trgovanju u sredu uveče do 23:44 časa po istočnoameričkom vremenu, prema podacima Koin Metriksa. Eter se stropoštao za 4,93 procenta na 2,021,95 dolara, prenosi CNBC.

Snažan pad kriptovaluta i akcija usledio je nakon što je američka Kancelarija za statistiku rada objavila da je inflacija u SAD porasla za 8,3 posto na godišnjem nivou, nešto više od prognoza ekonomista koje je anketirala kompanija Dau DŽons.

Taj podatak je zabrinuo investitore i naveo ih da “izađu” iz rizične imovine, uključujući kriptovalute. Cene kriptovalute su i dalje kreću u velikoj korelaciji sa indeksom S&P 500 i, odnedavno, s Nasdak Kompozitom.

„Tržište kriptovaluta je pod pritiskom već neko vreme. FED ostaje pri podizanju kamate, što je, generalno, izazvalo veliki strah na tržištu, pa se tako nastavlja pad akcija i kripto imovine“, kaže Majkl Rinko, saradnik u brokerskoj kući AscendEks.

Ovo je drugi put u ovoj nedelji da je bitkoin pao na nivo od oko 29.000 dolara. Analitičari kažu da je nivo od 30.000 dolara psihološki prag za najveću kriptovalutu po tržišnoj kapitalizaciji i da bi mogao da potone još dublje ako sklizne ispod te granice.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: