Podeli vest

Svi građani kojima je potrebna psihološka pomoć posle tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru podršku mogu da dobiju u Savetovalištu za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad, a od otvaranja telefonskih linija upućeno je nekoliko desetina poziva.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

stres posao
Foto: Shutterstock

Radmila Vulić Bojović, terapeut u Savetovalistu za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu rekla je za Tanjug da je Gradski centar za socijalni rad, Odeljenje Savetovalište za brak i porodicu odmah posle tragičnih događaja u beogradskoj osnovnoj školi i Mladenovcu otvorilo telefonske linije za pružanje psihološke prve pomoći onima koji su neposredno pogođeni tim zločinima i onima koji su usled te tragedije osetili tugu, strah i nesigurnost.

“Od otvaranja linija imamo nekoliko desetina poziva koje uglavnom upućuju ljudi koji nisu direktno pogođeni, u smislu neposrednog učešća u ovim tragičnim događajima, ali jesu na način da ih je to duboko dirnulo i pokrenulo neke procese o kojima žele da razgovaraju sa stručnim licima”, rekla je Vulić Bojović.

BROJEVI ZA PSIHOLOŠKU PODRŠKU

Savetovalište za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu u cilju podrške porodicama stradalih  u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, nastavnicima, učenicima, mladima kao i svim drugim građanima kojima potrebna podrška usled tragedije koja se desila, omogućilo je psihološku podršku pozivom na brojeve telefona: 011 2752 224 i 011 2650 093, svakog radnog dana u periodu od 7.30 do 15.30 časova kao i pozivom na broj 062 8013 734 nakon radnog vremena i vikendom.

Navela je da su kvalifikovani porodični psihoterapeuti sa dugogodišnjim iskustvom na raspolaganju građanima za podršku i savet, sa osnovnom idejom da na neposredan i direktan način budu dostupni za informaciju i otvoreni da čuju i vode kroz dugotrajan i težak proces izlaženja na kraj sa teškom traumom sa kojom je celo drustvo suočeno.

“Prioritet u postupanjima imaju porodice koje su izgubile svoje drage, ali i ostali građani koji su na različite načine pogođeni ovom traumom. Pred nama je dug period oporavka, za neke višegodišnji i celoživotni, za druge visemesečan, svakako bolan”, rekla je Vulić Bojović.

“Naša je ideja da pomognemo u sveopštem isceljenju i da iz ovih traumatičnih događaja kao pojedinci, porodice i društvo postanemo osetljiviji za bol i patnju i budemo jedni drugima podrška u dugotrajnom i kompleksnom procesu integrisanja ovog teškog i sasvim neočekivanog iskustva u naš lični, porodični i društveni narativ”, rekla je Vulić Bojović.

Prema njenim rečima, svest o značaju vođenja računa o sopstvenom i mentalnom zdravlju bližnjih i društva u celini je referentni okvir i krajni cilj ove inicijative.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: