On vidi te kad spavaš; zna kada si budan. Deda Mraz te posmatra, pa bolje budi dobar radi dobrog razloga. Roditelji koriste ovu opomenu tokom praznične sezone kako bi držali decu pod kontrolom. Međutim, u kojem trenutku ta opomena prestaje imati uticaja? Kada deca prestaju da veruju u Deda Mraza?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Prema istraživanju koje je sproveo BetCarolina.com, 48% dece prestaje verovati u Deda Mraza između 7. i 10. godine.

Duh Deda Mraza nema starosnu granicu. Od samog početka, ali posebno kako deca rastu i postaju svesnija neverovatnosti da jedan čovek dostavlja poklone celom svetu za jednu noć, Deda Mraz simbolizuje ljubaznost i ljubav, kaže Jessica VanderWier, majka, psihoterapeut i osnivač Nurtured First.

“Naša priča o Deda Mrazu uvek treba odražavati to”, dodaje.

“Mi verujemo da je Deda Mraz duh sreće i ljubaznosti. Deda Mraz više nije jedna osoba, već ljubazan, ljubavi ispunjen osećaj koji dolazi iz zajedništva i činjenja ljubaznih stvari jedni za druge”, piše VanderWier u svom vodiču o tome kako razgovarati s decom o Deda Mrazu.

Razgovor o Deda Mrazu: Kako treba razgovarati s decom o Deda Mrazu? Terapeut deli šta je zdravo, a šta nije.

Šta ne treba raditi u vezi s Deda Mrazom?

To stvarno zavisi od svake porodice kako želi oblikovati svoju božićnu tradiciju, ali postoji nekoliko univerzalnih “ne” koje bismo svi trebali pratiti u vezi s Deda Mrazom, kaže VanderWier.

Nemojte koristiti Deda Mraza kao sredstvo za manipulaciju ponašanjem deteta.

Izbegavajte jezik o “nevaljalima i pristojnima” poput “Deda Mraz neće doći ako se ne ponašaš”. Priča o Deda Mrazu trebala bi podsticati povezanost, a ne strah.

Nemojte prisiljavati dete da sedi u krilu Deda Mraza jer to ide protiv poruka koje pokušavamo preneti deci o saglasnosti.

Nemojte se šaliti na račun dece koja su nervozna ili se plaše Deda Mraza.

Potrudite se da najveći pokloni ne dolaze od Deda Mraza. Nisu sve porodice u mogućnosti priuštiti sićušne poklone, pa mudro birajte šta ćete označiti kao poklon od Deda Mraza jer će se deca međusobno upoređivati.

Podstičite decu da ne kvare tuđu priču o Deda Mrazu forsiranjem svojih verovanja ili neverovanja u njega.

Duh Deda Mraza ostaje prisutan bez obzira na to da li deca veruju da je stvaran ili plod mašte.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: