Podeli vest

Da li ikada osećate kao da samo rutinski obavljate svoje aktivnosti, a zapravo niste potpuno prisutni? Postoji toliko dobrih saveta o tome kako biti prisutan u sadašnjem trenutku, ali čini se da smo više ometeni nego ikad pre.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

žena
Foto: Pixabay

Psihološkinja Sandra Parker kaže da se većina nas bori da uspori i zaista primeti svoje misli i osećanja, ali da nam to često baš teško ide. Ona predlaže da na ovih nekoliko stvari treba obratiti pažnju.

Mi nismo gospodari mnogo toga

Težak fakt života je da smo ranjivi. Susrećemo se sa nesigurnošću i ograničenjima na malim i velikim stvarima, svakodnevno. Čeznemo za nečim, ali imamo granice u našoj sposobnosti da kontrolišemo kada ili kako će se to dogoditi. Kada se fokusiramo na trenutak, osećamo prolaznost vremena i postajemo svesni sila koje utiču na ostvarivanje naših želja. Shvatamo da nismo konačni gospodari mnogo toga. I u tom trenutku nemir se budi.

Nemir je naš prijatelj

Nemir je onaj koji privlači pažnju. Želi da nas probudi u optimalnom trenutku kako bismo usmerili unutrašnju pažnju i u potpunosti osetili život. Ako se usredsredimo na naše unutrašnje iskustvo, primetićemo da emocije rastu. Te emocije su adaptivne i trebalo bi da nam pomognu da se pomirimo sa našim granicama i da prihvatimo bogatstvo naših života.

Ali imamo dilemu: Nemir nam signalizira putem istog brzog puta kao i strah, i naša priroda je takva da bežimo od stvari koje se bojimo. Nesvesno percipiramo ranjivost kao opasnost i izbačeni smo iz trenutka. Bežimo, ometamo se, bavimo se raznim stvarima. Brinemo i pokušavamo da kontrolišemo stvari. Jedemo, pijemo, kupujemo, pregledamo sadržaje na internetu.

Paradoks je u tome što moramo izaći iz svojih glava i biti prisutni u svom iskustvu kako bismo potpunije živeli, ali kada usporimo, nemir se budi: nagonimo se da izbegnemo ono što osećamo. Umesto da reagujemo na nemir kao na pretnju, moramo uraditi suprotno od naše prirode i videti nemir kao našeg prijatelja.

Interosepcija je poput supermoći

Unutrašnja pažnja na senzacije tela je moćan oblik svesne svesti, posebno efikasan u umirivanju nervnog sistema, kaže Parker za Psihology Today.

Interosepcija je objašanjava termin za unutrašnje osećanje koje nam omogućava da postanemo svesni onoga što se dešava unutar našeg tela. Interosepcija nam omogućava i da doživimo sebe iznutra: srčani ritam, glad, žeđ, temperatura, disanje, mišićna napetost i umor, samo su neke od senzacija.

Interosepcija je poput supermoći.

Kada svesno obratimo pažnju i bez osude posmatramo ove senzacije, naša tela prepoznaju našu unutrašnju pažnju. Naša tela nesvesno shvataju da trenutno nema spoljne opasnosti. Ako bi trenutno postojala neposredna pretnja po život i telo, ne bismo bili u mogućnosti da osetimo svoje unutrašnje stanje, jer bi naš refleks borbe ili bega naterao nas da se orijentišemo prema spoljnom okruženju u potrazi za izvorom pretnje.

Na taj način, naša unutrašnja svest o senzacijama tela (kada je spora, precizna i bez osude) predstavlja snažan dokaz telu da smo bezbedni.

Nemir je nelagodan, ali pokušava da nam pomogne da se probudimo istini da nismo sve moćni. Ako ne primetimo i ne umirimo nemir, bićemo izbačeni iz trenutka i naći ćemo sebe izbegavajući svoje iskustvo. A sve što radimo kako bismo izbegli osećaje vodi nas ka većem osećaju anksioznosti i depresije. Trošićemo svoj dragoceni život kupujući, vežbajući, jedući, pijući, brinući, intelektualizujući, razmišljajući, otupljujući se, baveći se raznim stvarima i pretražujući internet.

Telo je naš put do trenutka

Kada naučimo da primetimo senzacije nemira i umirimo svoj nervni sistem, možemo se vratiti u sadašnji trenutak. Telo je naš put do sadašnjeg trenutka. Kada pristupamo toplom interesovanju i bez osude onome što osećamo u svom telu, ne samo da ćemo imati dublje, bogatije iskustvo naših života, već ćemo možda biti iznenađeni kako nas naša zahvalna tela dočekuju kao dobrodošlicu kući.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…