Podeli vest

Bivši japanski premijer Šinzo Abe preminuo je od posledica ranjavanja

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

KJODO JAPAN
Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko, File

Bivši japanski premijer Šinzo Abe preminuo je danas nakon što je na njega pucano dok je držao govor tokom kampanje za nedeljne izbore za gornji dom parlamenta u zapadnom gradu Nari, prenosi Rojters pozivajući se na japansku državnu TV NHK.

Abea je iz vatrenog oružja ranio naoružani napadač Tecuja Jamagami (41), bivši pripadnik mornarice, koji je uhapšen na licu mesta.

Osumnjičeni dao izjavu, nameravao da ubije Abea

Čovek osumnjičen da je danas pucao na Šinzo Abea, rekao je policiji da nije bio zadovoljan bivšim japanskim premijerom i da je nameravao da ga ubije, javila je nacionalna televizija NHK, pozivajući se na policiju.

Osumnjičeni, za koga se navodi da je bivši pripadnik japanske mornarice, trenutno je u policijskom pritvoru, preneo je Rojters.

On je identifikovan kao Tetsuja Jamagami (41), stanovnik Nare.

Dve žene očevici incidenta rekle su za NHK da je muškarac prišao Abeu s leđa dok je držao govor, prenosi Gardijan

Čuo se prvi pucanj, a činilo se da niko nije povređen, rekli su svedoci.

Kada je ispaljen drugi hitac, Abe je pao na zemlju i ljudi su požurili da mu pomognu.

Abe potiče iz politički uticajne porodice, njegov deda sa majčine strane Nobusuke Kiši bio je japanski premijer od 1957. do 1960. godine, a njegov otac , Šintaro Abe, bio je ministar spoljnih poslova Japana.

Šinzo Abe je posetio Srbiju 2018. godine, što je bila prva poseta Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, a odlikovan je na Vidovdan ove godine ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Japana.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: