Na osnovu nacrta amandmana, četiri oblasti se pripajaju Ruskoj Federaciji na osnovu Ustava i pratećih zakona, formirajući nove entitete, dve republike i dva regiona.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

putin s
Foto: Shutterstock

Ruski predsednik Vladimir Putin dostavio je državnoj Dumi na razmatranje nacrt četiri amandmana na Ustav Rusije u vezi sa pripajanjem Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike i regiona Zaporožja i Hersona u sastav Ruske Federacije, izjavio je danas izvor iz pres servisa Dume za TAŠ.

Na osnovu nacrta amandmana, četiri oblasti se pripajaju Ruskoj Federaciji na osnovu Ustava i pratećih zakona, formirajući nove entitete, dve republike i dva regiona.

Putin će imenovati privremene gubernatore četiri anektirane oblasti u roku od 10 dana od potpisivanja pristupanja Rusiji dok ne budu izabrani novi u skladu sa ruskim zakonima, objavio je danas Ustavni sud Rusije.

U skladu sa Ustavom, na čelu regiona Zaporožja i Hersona biće gubernatori.

Zaporožje i Herson zadržavaju nazive u okviru Rusije

Ugovori o pripajanju regiona Zaporožja i Hersona predviđaju da te oblasti zadrže postojeće nazive kao odvojeni entiteti u sastavu Ruske Federacije, utvrđeno je dekretom koji je danas usvojio Ustavni sud Rusije.

Na sajtu suda je objavljeno da regioni Zaporožja i Hersona od dana potpisivanja pristupanja Ruskoj Federaciji, što je izraz volje obe strane, ulaze u legalnu ustavnu proceduru za formiranje novih entiteta u okviru Rusije – Regiona Zaporožja i Regiona Hersona, preneo je TAŠ.

DNR i LRN zadržavaju status republika u Ruskoj Federaciji

Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika zadržaće status republika u okviru Ruske Federacije, objavljeno je danas na sajtu Ustavnog suda Rusije. Ustavni sud je danas doneo odluku o izmenama odgovarajućih zakonskih stavki u vezi sa pristupanjem četiri ukrajinske oblasti Ruskoj Federaciji, a dekreti o tome objavljeni su na sajtu, preneo je TAŠ.

Zvanični jezik u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici biće ruski, a Ruska Federacija garantuje da svi ljudi koji žive na tim teritorijama imaju pravo da koriste maternji jezik i uslove da uče i unapređuju znanje tog jezika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: