Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je srpski narod moguće uništiti, “ali ga je nemoguće slomiti”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/File

“Mnogo puta sam čuo: ‘Moramo da izvršimo pritisak na njih, to je slaba karika’. Takva je filozofija. Zašto tačno treba srušiti Srbe? Da budem iskren, ne znam. Štaviše, u otvorenim razgovorima sa pojedinim liderima dok smo još bili u normalnim odnosima, rekli su mi: ‘Moramo da pojačamo pritisak’. Pitao sam zašto i nije bilo odgovora. Upravo tako, ustalila se takva filozofija, paradigma, treba da odlučimo ovako – da dodamo pritisak“, rekao je Putin na Valdajskom forumu govoreći o politici Zapada prema Srbiji, prenosi RIA Novosti.

„Ali Srbi nisu takav narod, nije takva istorija, drugačija je kultura. Možda ću reći tešku stvar: Njih je moguće uništiti, ali ih je nemoguće slomiti i potčiniti. Zapad ovo ne razume. Ali nadam se da će pre ili kasnije doći do razumevanja ove komponente i u evropskoj i u globalnoj politici uopšte – doći će do shvatanja da je ipak konstruktivnije da pregovaraju umesto da pokušavaju da izvrše pritisak na njih“, primetio je Putin.

Putin: Rusija će upotrebiti nuklearno oružje samo u dva slučaja

Putin je izjavio da u vojnoj doktrini Ruske Federacije postoje dva razloga za moguću upotrebu nuklearnog oružja: udar na Rusku Federaciju i pretnja postojanju Rusije.

„Prvi je upotreba nuklearnog oružja protiv nas. Ako se čak i konvencionalno oružje upotrebi protiv Rusije, ugroženo je samo postojanje Rusije kao države“, rekao je Putin.

On je ocenio da je odgovor Ruske Federacije na nuklearni udar na njenu teritoriju apsolutno neprihvatljiv za bilo kog agresora.

„Mislim da niko pri zdravoj pameti ne bi pomislio da upotrebi nuklearno oružje protiv Rusije“, rekao je Putin na sastanku međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj”, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ako su rakete ispaljene na Rusiju, ruski sistem upozorenja o raketnom napadu je već detektovao da je cilj teritorija Ruske Federacije, a sve se to dešava u sekundi.

„Jer od trenutka kada se detektuje lansiranje rakete, bez obzira odakle dolazi, sa bilo kog mesta ili sa bilo koje teritorije, kao odgovor u slučaju kontraudara, toliko naših projektila se pojavljuje u vazduhu, toliko stotina naših projektila i to u nekoliko pravaca odjednom, da nijedan neprijatelj nema šanse da preživi“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je takođe istakao da ne vidi potrebu za promenom ruske vojne doktrine.

“Da li treba ovo da menjamo? Zašto? Sve se može promeniti, samo ne vidim potrebu za tim. Ne postoji situacija u kojoj bi, recimo, danas nešto ugrozilo rusku državnost i postojanje ruske države”, rekao je Putin na Valdajskom forumu.

Međunarodni diskusioni klub Valdaj je udruženje vodećih stranih i ruskih stručnjaka iz oblasti političkih nauka, ekonomije, istorije i međunarodnih odnosa.

Ove godine sastanak Valdajskog kluba održava se u Sočiju od 2. do 5. oktobra.

Putin: Zapad je proglasio sistem UN zastarelim kada je NATO bombardovao Beograd

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da se često moglo čuti od zapadnih lidera da je sistem UN zastareo i da ne odgovara današnjim potrebama, posebno u vreme jugoslovenske krize, kada su, bez sankcija Saveta bezbednosti UN, zemlje NATO bombardovale Beograd.

“U našoj novijoj istoriji često smo čuli od zapadnih lidera da je sistem UN zastareo, da ne zadovoljava današnje potrebe. Ali kada je to počelo? U vreme jugoslovenske krize, kada su, bez ikakvih sankcija UN Savet bezbednosti, SAD i njeni saveznici počeli da bombarduju Beograd, nemilosrdno i neustrašivo, ušli su čak i u ambasadu NR Kine u Beogradu”, rekao je ruski predsednik na sastanku međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj”.

On je kazao da su zapadni lideri tada tvrdili da su principi UN zastareli, zato što su hteli da deluju bez obzira na međunarodno pravo, prenosi RIA Novosti. Prema njegovim rečima, kada je Rusija počela da preduzima neke akcije, oni su to nazvali sramotom, rekavši da Rusija krši međunarodno pravo i Povelju UN.

“Ali, nažalost, uvek je bilo pokušaja da se međunarodno pravo prilagodi sopstvenim interesima. Da li je ovo dobro ili loše? Ovo je jako loše”, poručio je Putin. Ako Povelja UN bude poslata na smetlište istorije, svet se suočava sa opštim haosom, upozorio je ruski predsednik i istakao da su međunarodnom pravu potrebne promene koje se moraju sprovoditi na osnovu današnje realnosti i sve većeg uticaja niza zemalja u svetu.

„Postoji opasnost da eliminišemo postojeće sisteme međunarodnih pravila, odnosno međunarodno pravo na osnovu Povelje UN, ali ništa novo nije stvoreno i neće biti stvoreno. I jednostavno će nastati opšti haos. Ako povelju UN u potpunosti pošaljete na smetlište istorije, a da je ničim ne zamenite, onda je haos neizbežan i može dovesti do veoma ozbiljnih posledica“, rekao je Putin. On je govorio o šest principa kojima Rusija teži, od kojih je prvi cilj međusobno povezan svet u kome niko nikada neće pokušavati da podiže veštačke barijere. Drugi princip, kako je naveo je raznolikost sveta, koja ne samo da treba da se očuva, već da bude temelj univerzalnog razvoja.

„Nametanje bilo kojoj zemlji ili narodu kako treba da živi, kako treba da se oseća, trebalo bi da bude zabranjeno“, istakao je Putin. Prema rečima predsednika Rusije, treći cilj je maksimalna zastupljenost.

“Niko nema pravo niti može da vlada svetom za druge ili u ime drugih. Svet budućnosti je svet kolektivnih odluka”, objasnio je on.

Odluke, prema Putinu, treba da se donose na nivou na kojem su najefikasnije, i to od strane onih učesnika koji su u stanju da daju značajan doprinos rešavanju određenog problema.

„Ne odlučuje jedan za svakoga, niti svi odlučuju o svemu, već se oni koji su direktno pogođeni ovim ili onim pitanjem dogovaraju šta i kako da rade“, rekao je predsednik. Četvrti princip je univerzalna bezbednost i trajni mir, izgrađen na interesima svih – od velikih do malih država. Putin je napomenuo da je najvažnije rasteretiti međunarodne odnose blokovskog pristupa, nasleđa kolonijalne ere i hladnog rata.

„Harmonija u ovoj oblasti je ostvariva, samo treba ostaviti po strani ponos, aroganciju i prestati gledati na druge kao na drugorazredne partnere ili kao na izopštenike ili divljake“, dodao je on. Peti cilj, smatra Putin, je pravda za sve, budući da je era eksploatacije prošlost. Države i narodi su jasno svesni svojih interesa i mogućnosti i spremni su da se oslone na sebe, istakao je on i dodao da svima treba da bude obezbeđen pristup blagodetima savremenog razvoja. Šesti princip, napomenuo je predsednik, je jednakost. Prema njegovim rečima, niko više nije spreman da se potčini, da svoje interese i potrebe zavise od onih koji su bogatiji ili jači. „Ovo je suština celokupnog istorijskog iskustva čovečanstva“, rekao je Putin.

Putin: istorija zapada hronika beskrajne ekspanzije, pokušavamo da okončamo rat

Istorija Zapada predstavlja hroniku beskonačne ekspanzije, a Rusija nije započela rat u Ukrajini, već pokušava da ga okonča, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

“Suočeni smo sa zadatkom da izgradimo novi svet”, rekao je Putin na plenarnoj sednici 20. zasedanja međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj” u Sočiju.

On je naglasio da Rusija nije započela “takozvani rat u Ukrajini” već, naprotiv, pokušava da ga okonča. Naglasio je i da Moskva nije organizovala državni prevrat u Kijevu 2014. godine, prenose RIA Novosti.

Putin je rekao da je prosperitet Zapada dobrim delom postignut pljačkom kolonija, cele planete, a, kako je naveo, istorija Zapada je hronika beskonačne ekspanzije.

“Prosperitet Zapada je u velikoj meri postignut zahvaljujući pljački kolonija tokom vekova. Pa, to je činjenica. U stvari, ovaj nivo razvoja je u velikoj meri zahvaljujući pljački cele planete. Istorija Zapada je u suštini hronika beskonačne ekspanzije”, rekao je Putin.

On je dodao da su se svi početkom 21. veka nadali da su države i narodi izvukli lekcije iz ideoloških konfrontacija i da se uverili da je egoizam u međunarodnim odnosima neizbežno vodi u ćorsokak, baš kao i pokušaji da se svima nametnu sopstveni interesi”.

“To je trebalo da bude očigledno, ali ipak nije”, rekao je Putin.

Ocenio je da je zapadnim elitama potreban neprijatelj, pri čemu, kako je naveo, borba protiv njega može biti objašnjenje ekspanzije i očuvanja kontrole u određenom sistemu.

On je rekao da je Rusija “bila, jeste i biće osnova svetskog sistema, spremna da se oštro suprotstavi onima koji promovišu principe diktature i nasilja.

“Multipolarni svet je pobedio”, rekao je Putin.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: