Podeli vest

Evropske zemlje pre ili kasnije povratiće svoj suverenitet, ali to može potrajati, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Putin
Foto: Pixabay

On je s tim u vezi istakao da su, primera radi, američke trupe u Nemačkoj još okupacione snage u pravnom smislu i u praksi, preneo je TASS.

Kao suprotan slučaj naveo je sovjetske trupe koje su bile stacionirane u Austriji, ali su je dobrovoljno napustile “Rusija je, kao pravni naslednik Sovjetskog Saveza, garant ustava Republike Austrije i njene neutralnosti, čega su mnogi obični ljudi u Austriji svesni i na tome zahvalni Rusiji”, kazao je on i naglasio da je što se tiče drugih evropskih zemalja situacija komplikovana.

Rekao je da je Sovjetski Savez formalizovao pravno obavezujuće uslove da okonča svoju okupaciju dela Nemačke, a SAD nisu. “U formalno pravnom smislu, postoje američke okupacione snage koje se nalaze na teritoriji Nemačke i ima ih mnogo”, istakao je Putin.

Dodao je da sami nemački političari kažu da ta država posle Drugog svetskog rata nikada nije bila, u punom smislu te reči, suverena zemlja.

“To ne govorim ja, to su rekli istaknuti političari koji nisu proruski orijentisani, nego političari orijentisani ka Nemačkoj”, poručio je ruski predsednik.

Putin je rekao i da je i priča studentkinje Darije Semjonove “primer Evrope kojoj nedostaje nezavisnost”.

Ona je ispričala ruskom predsedniku da je bila primorana da prekine školovanje u Beču ubrzo nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju, jer je državni univerzitet na kome je studirala zahtevao od nje da potpiše dokumente koji podržavaju Ukrajinu i označavaju Rusiju kao državnog sponzora terorizma.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: