Podeli vest

Putin je ocenio da Zapad pokušava da sve svoje greške u ekonomskoj politici prebaci na Rusiju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

putin
Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Situacija na globalnom tržištu hrane se u poslednje vreme pogoršala zbog grešaka Zapada i uvođenja sankcija, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin i ocenio da Zapad pokušava da sve svoje greške u ekonomskoj politici prebaci na Rusiju.

Putin je na skupu o agroindustrijskom kompleksu rekao i da se situacija u energetskom sektoru pogoršava širom sveta zbog netržišnih mera i pritisaka na kompaniju Gasprom u pojedinim evropskim državama.

“Svedoci smo još jednog pokušaja naših partnera da sopstvene greške u oblasti ekonomije i energetike prebace na Rusiju i da o našem trošku ponovo rešavaju pitanja i probleme koji se u vezi s tim javljaju”, naveo je Putin.

On je dodao da se situacija na globalnom tržištu hrane primetno pogoršala u poslednje dve godine.

“Greške u ekonomskoj, energetskoj i prehrambenoj politici razvijenih zemalja dovele su do naglog rasta cena prehrambenih proizvoda u celom svetu još pre dve godine. A situacija se poslednjih nedelja samo pogoršava“, upozorio je Putin.

Putin je ukazao da se nove sankcije uvode u uslovima minimalnih zaliha hrane u svetu.

“Blokira se rad preduzeća i logistika isporuke đubriva iz Rusije i Belorusije. A sopstvena proizvodnja đubriva na Zapadu opada zbog visokih cena prirodnog gasa, što je takođe rezultat njihovih aktivnosti, zapravo, naših partnera na Zapadu”, naveo je on, a prenosi Sputnjik.

Dodao je da će neke države pokušati da kupuju hranu, što će, procenjuje, zakomplikovati situaciju u siromašnim zemljama.

“Razvijene države će kroz mehanizam finansijske emisije pokušati da otkupe, povuku ka sebi tokove hrane, čime će, bez sumnje, neizbežno pogoršati nestašicu prehrambenih proizvoda u najsiromašnijim regionima sveta, podstaći nove talase migracija i generalno podići svetske cene hrane još više”, rekao je Putin.

On je dodao da je potrebno pažljivo pratiti parametre izvoza poljoprivrednih proizvoda u “neprijateljske zemlje”, a pri isporukama u inostranstvo biti “pažljiviji”.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: