Podeli vest

Ruska privreda se brzo razvija i po stopi rasta premašuje svetski prosek, a udeo rublje u međunarodnim transakcijama raste i iznosi skoro 40 odsto, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Pool Photo via AP/Anton Vaganov (POOL)/Tanjug

On je tom prilikom podsetio na nedavno objavljene podatke Svetske banke po kojima je Rusija četvrta najjača ekonomija sveta po paritetu kupovne moći, prenosi Komersant.

“Rusija je uprkos svim preprekama jedan od glavnih učesnika u svetskoj trgovini, a više od 75 odsto trgovinskog prometa se odvija sa prijateljskim zemljama”, istakao je Putin.

Ruski predsednik je naveo sa su ekonomski odnosi Rusije sa zemljama Azije porasle za 60 odsto, sa zemljama Afrike 69 odsto, a sa Latinskom Amerikom za 42 odsto.

Prema njegovim rečima, cilj Moskve je da se nivo ruskog uvoza smanji na 17 odsto BDP-a, ali taj cilj ne treba da se postigne trgovinskim barijerama, već rastom ruske proizvodnje.

Putin je najavio niže poreze za IT stručnjake, investicije u nauku, tehnologiju i vojsku, kao i povećanje penzija i povoljne programe štednje.

“U roku od šest godina Rusija planira da postane jedan od deset najvećih svetskih lidera u naučnom razvoju. Ruska država će povećati izdatke za naučna istraživanja na najmanje dva odsto BDP-a”, zaključio je Putin.

Nezaposlenost u Rusiji je u aprilu pala na 2,6 odsto i sada nije glavno pitanje “gde naći posao” već “gde naći kadrove”, zaključio je Putin.

Rusija će rasti zajedno sa Arktikom, tamo su glavni mineralni resursi

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas izjavio da Rusija mora da razvija teritorije koje su bogate resursima i tom prilikom posebno istakao Arktik gde se nalaze značajne rezerve minerala.

“Ako su ranije govorili da će Rusija rasti sa Sibirom, sada možemo reći da će Rusija rasti sa Arktikom, jer tamo imamo glavne mineralne resurse. Razvoj ovih resursa je i dalje skup i nije lak, ali ipak otvara ogromne perspektive”, rekao je Putin tokom obraćanja na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

On je takođe istakao da se ruska privreda brzo razvija i po stopi rasta premašuje svetski prosek, kao i da udeo rublje u međunarodnim transakcijama Rusije raste i iznosi skoro 40 odsto, prenosi Komersant.

Ruski predsednik je tom prilikom podsetio na nedavno objavljene podatke Svetske banke po kojima je Rusija četvrta najjača ekonomija sveta po paritetu kupovne moći.

U Rusiji je 5. juna počeo Sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum koji se održava pod sloganom “Formiranje novih oblasti rasta kao kamen temeljac multipolarnog sveta”.

Forum će trajati do 8. juna, a program obuhvata više od 150 tematskih sesija kojima će prisustvovati više od 1.000 moderatora i govornika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…