Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Moskva uradila zaista sve moguće da probleme u Donbasu reši mirnim sredstvima, ali da je Zapad iza njenih leđa pripremao drugačiji scenario.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tnjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija će korak po korak, dosledno i pažljivo, rešavati zadatke koji su pred njom, izjavio je Putin u obraćanju Federalnoj skupštini.

“Oni su počeli rat, mi koristimo sve i koristićemo da ga zaustavimo”, istakao je Putin. Prema rečima Putina, Rusija je iskreno težila miru, a zalaganje Zapada za mir je bila lažno.

Kijev je vodio razgovore sa Zapadom o nabavci oružja pre početka vojne operacije u Ukrajini, rekao je Putin. Prema njegovim rečima, ta metoda obmane primenjivana je i ranije i “tako su uništavali i Jugoslaviju, Irak, Libiju…”

Prema rečima Putina, u vekovima kolonijalizma zapadne zemlje su navikle da im je sve dozvoljeno. „U decembru 2021. smo zvanično poslali nacrte ugovora o bezbednosnim garancijama NATO-u, ali smo bili odbijeni na svim pozicijama. Tada je konačno postalo jasno da je dato zeleno svetlo za agresiju. Pretnja je rasla svakim danom“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija je bila iskreno otvorena za dijalog, Moskva smatra da je potreban princip nedeljive bezbednosti i predlagala je zapadnim partnerima da ta ideja bude razrađena.

Naglasio je da Rusija čvrsto brani svoje interese i svoju poziciju da u savremenom svetu nema podele na “civilizovane” i ostale zemlje. Ponovio je tvrdnju da Rusija ne ratuje sa narodom Ukrajine i da je narod Ukrajine talac kijevskog režima i Zapada, koji je, prema rečima Putin, “faktički okupirao tu zemlju”.

“Zapad koristi Ukrajinu kao udarnu pesnicu protiv Rusije i kao poligon”, rekao je Putin u obraćanju naciji.

Ruski predsednik je izjavio da Zapad baš briga na kog igraju u borbi protiv Rusije i da “zato i koriste neonaciste, teroriste, makar i crnog đavola”. “Oprosti im Gospode, ne znaju šta rade. Milioni ljudi na Zapadu shvataju da ih vode u duhovnu katastrofu”, istakao je Putin.

Predsednik Rusije je zahvalio svim rodovima Oružanih snaga Rusije, Ruske garde, borcima DNR, LNR na hrabrosti tokom “specijalne vojne operacije” u Ukrajini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: