Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u Abu Dabiju da ćemo u roku od 48 sati potpisati prvi ugovor sa UAE o kupovini njihovih dronova “samoubica”, koji će veoma brzo stići u Srbiju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Jon Gambrell

“To su dronovi samoubice i biće na teritoriji Srbije, a i mi ćemo nadamo se već u narednih pet ili šest meseci moći da imamo prve srpske dronove samoubice u Vojsci Srbije”, rekao je Vučić novinarima na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme “IDEX 2023” u Abu Dabiju.

Istakao je da “vojska nije igračka” i da je to komplikovan proces i da su te procedure duge za prijem novog naoružanja u Vojsku Srbije. Vučić je rekao da moramo dalje da radimo na svemu drugom, jer je izazovan period pred nama.

“Na osnovu ovoga što sam mogao da vidim po izjavama Putina jasno je da će on veoma žestoko nastaviti borbu u Ukrajini što će, kao i inače ekskalacija sukoba, dodatno otežati poziciju Srbije u političkom, vojnom i svakom drugom smislu. To je kao što smo očekivali i očekujem da to vidimo već za dan, dva ili tri, velike promene na ratištu i značajne promene u daljem političkom delovanju ka Srbji, i sa zapadne strane, i od strane drugih međunarodnih faktora”, rekao je Vučić.

Kazao je da je imao važne dodatne razgovore sa našim kompanijama odbrambene industrije, koje moraju da se reformišu, da uvedu pravo korporativno upravljanje i posluju po tržišnim principima, kao i da ne smeju da prodaju svoje proizvode ispod cene koštanja. Vučić je naveo da su Emirati zadovoljni našim razvojnim projektima koje smo im predstavili, a to su naši haubički meci i novi kalibri koji tuku na preko 70 km.

Želimo da dostignemo ono što bi ličilo na američki Hajmars – da probamo to da dostignemo kroz razvoj za godinu dana, što znači da bude za dve godine u našem naoružanju, istakao je Vučić. Predsednik Srbije je dodao da treba sve više da se oslanjamo na naše materijale, kao i da radimo kompozitne materijale. Vučić je rekao da je šeik Muhamed Bin Zajed al Nahjan, predsednik UAE, posetio danas štand Srbije u okviru 16.

Međunarodnog sajma vojnog naoružanja i opreme “IDEX 2023” u Abu Dabiju i da smo mu predstavili sve što je izloženo na srpskom štandu. Vučić je istakao da je to bila velika časat za našu zemlju i da je prikazan ponos naše odmbranene industirje Uspeli smo da dovedemo i deo privatnika koji su predstavili svoje naoružanje i razvojne projekte koji su sada u Tehničko opitnom centru Srbije, rekao je Vučić.

Istakao je da je sveopšta trka za oruđem i opremom, za bržim, uspesnijijm i boljim oruđem, kao i trka za dronovima i oruđem koje uništava dronove.

Vučić:Imam još nekoliko ekonomskih sastanaka,sve što proizvedemo proda se

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima večeras imati sastanke sa ministrom spoljnih poslova UAE, telefonski razgovor sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, sa španskim premijerom i još nekoliko ekonomskih sastanaka. On je novinarima u Abu dabiju rekao da je ogromna čast što je šeik bin Zajed poisetio štand Srbije na sajmu naoružanja, kao i da su se mnogi penjali po spratovima kako bi videli koji to štand šeik posećuje.

“Sa njim sam razgovarao i pre 10 godina na ovom istom mestu, kada je sve bilo 10 puta manje i drugačije. Emirati su napredovali za 10 godina, kao i mi”, rekao je Vučić.

Govoreći o naoružanju, on je kazao da je trenutno, zbog situacije u Ukrajini sve drugačije, ali da se nada da će i to uskoro da se unormali, pa će i nabavka naoružanja biti normalnija.

“Sve zemlje oko nas su NATO zemlje, BiH nije, ali je NATO tamo, kao i na delu naše teritorije – na KiM. Mi sami moramo da se borimo za sve i uvezemo ono što je dozvoljeno”, rekao je Vučić. On je istakao da su ogromne promene koje Srbija pravi, kao i da sve što proizvede naša namenska industrija, to se i proda.

“Moramo da vidimo da li Petoletka u Trsteniku to može da iznese, to je velika strvar, uložićemo u nove linije kod njih. ‘Sloboda’ sve može da proda – granate, mine, bombe. Raketa za grad bila je 2,2 a sada je 70 odsto uvećana. To ide kao alva, prodaja municije”, rekao je Vučić. Kaže da ako Rusi dnevno potroše 35.000 municije dnevno, Ukrajinci oko 16.000, pa to puta 365 dana – ko to da proizvede. “Sve što proizvodimo svi kupuju, ne znam kako to do sada nije završilo na ukrajinskom ratištu”, rekao je Vučić.

Šeik Bin Zajed razgovara sa svima, uspeo što je malo ko

 Aleksandar Vučić je rekao danas da je sajam naoružanja u Abu Dabiju neverovatan, jer su na njega došli svi, kako zapadnjaci, tako i Rusi i Kinezi, a za predsednika Ujedinejnih Arapskih Emirata šeika Muhameda Bin Zajeda al Nahjana rekao da je jedan od lidera koji razgovara sa svima i koji je uspeo sve što je malo ko uspeo.

“Mi smo mali i siromašni i ne možemo da se poredimo sa njima, ma koliko vodili nezavisnu i samostalnu spoljnu politIku. On je veliki u finansijskom i u svakom drugom smislu”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje Tanjuga o čemu je razgovarao sa šeikom Bin Zajedom koji je posetio štand Srbije, osim o vojnoj saradnji.

On je naveo da su razgovarali i o drugim pitanjima i ukazao da na jesen preti nestašica lekova, kao i pogoršana situacija sa energetikom. 

Od proizvodnje 30 odsto ostaje u Srbiji, naša vojska prioritet

Vučić je izjavio je danas da 30 odsto od celokupne proizvodnje namenske industrije mora da ostane u Srbiji.

“Trideset odsto od svega proizvedenog mora da ostane u Srbiji i ja moram da stavim potpis da se deo toga proda, ako se dobije povoljna cena i ukoliko nam lako i ubrzano ide proizvodnja”, rekao je Vučić novinarima u Abu Dabiju.

On je naglasio da “mi moramo da budemo zaštićeni i da naša vojska ima prioritet, naša zemlja ima prioritet”. “Sa 20 odsto podigli smo na 30 i za to ide pisana naredba”, rekao je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

uefa

UEFA: Kazna za HNS 28 000 Eura

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Hrvatske sa ukupno 28.000 evra zbog incidenata navijača na…