Ukoliko se ne ispune predložene mere, najavljen je novi protest

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

PROTEST FIJAT
FOTO TANJUG/ NEBOJSA RAUS /ARHIVA

Tri sindikata kompanije “Fijat Srbija”, koja je deo “Stelantis grupe”, predstavici radnika koji nisu sindikalno organizovani i Samostalni sindikat firme “Fijat plastik”, uputili su Vladi Srbije i svojoj kompaniji zahteve koji se tiču prava radnika koji će ostati da rade u Fijatu i onih koji će napustiti kragujevačku fabriku i zapretili protestom u slučaju neispunjavanja predloženih mera.

Prvi zahtev se odnosi na zaposlene koji se upućuju na rad u inostranstvo i u njemu je zatraženo da se to čini isključivo u skladu sa srpskim zakonodavstvom, po principu dobrovoljnosti, kao i da se u ugovore o upućivanju na rad u druge zemlje unese da im se garantuje posao po povratku u Srbiju.

Sindikati dalje traže da se za radnike koji prihvate program rešavanja viška zaposlenih odrede otpremnine u najmanjem iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenje treće smene u “Fijat Srbiji”.

Treći zahtev odnosi se na to da se radnicima koji žele da ostanu u kragujevačkom ogranku Fijata to omogući, uz isplatu naknade koja nije manja od minimalne zarade.

“Ukoliko se ukaže potreba za dodatnom obukom radi osposobljavanja na poslovima izrade električnog vozila, da im se obezbede sva prava koja prate ovaj vid profesionapolnog usavršavanja u skladu sa zakonima Republike Srbije”, navodi se u dokumentu upućenom Vladi i Stelantis grupi.

Na kraju spiska zahteva je da se radnicima, koji će biti upućeni kod drugih poslodavaca na teritoriji Kragujevca, garantuje dobrovoljnost izbora te opcije, uz zadržavnje prava ne manjih od onih koja imaju zaposleni u “Stelantisu”.

Samostalni sindikat “Fijat Srbije”, sindikat “Nezavisnost” ove kompanije, sindikat “Solidarnost” kragujevačkog “Fijata”, predstavnici radnika koji nisu članovi sindikata i Samostalni sindikat “Fijat plastika”, zapretili su zajedničkim protestom ako predstavnici “Stelantis grupe” ili Vlade Srbije budu vršili pritisak na radnike da se opredele za neku od ovih opcija.

“Ukoliko predloženi način rešavanj trenutnog statusa zaposlenih nije prihvatljiv, predlažemo raskid svih ugovora sa postojećim strateškim partnerom kojima su mu obezubeđeni značajni iznosi državnih subvencija”, navodi se na kraju dopisa upućenog Vladi i “Stelantisu”.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: