Podeli vest

Sastanak sa gradonačelnikom bio je zatvoren za javnost, a po završetku saopšteno je da u ponedeljak radnici sa gradonačelnikom idu u Beograd, u Ministarstvo rada

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

PROTEST FIJAT
FOTO TANJUG/ NEBOJSA RAUS

 Protest radnika Fijata u Kragujevcu, koji su nezadovoljni ponudom menadžmenta u vezi sa prestankom rada fabrike do proizvodnjenovog modela, završen je nakon sastanka sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem na kome je dogovoren zajednički sastanak sa predstavnicima ministarstva rada i privrede za ponedeljak u Beogradu.

Radnicima su posle sastanka saopštili da imaju dva zahteva – da ostanu da rade i da im se obezbede plate do početka proizvodnje novog modela ili da im se obezbede dostojanstvene otpremnine za one koji žele da odu.

Kako su rekli, ponuda menadžmenta fabrike podrazumeva odlazak na rad u inostranstvo do početka proizvodnje novog modela ili odlazak na biro za zapošjavanje uz otpremninu.

Gradonačelnik Dašić pozvao je okupljene radnike da budu strpljivi i poručio im da ne postoji razlog za strah od zatvaranja fabrike.

“Svima je u interesu ovde u Kragujevcu da Fijat radi. Nema govora o zatvaranju fabrike, molim vas za strpljenje”, poručio je Dašić koji je nakon toga sa predstavnicima zaposlenih održao sastanka u Gradskoj upravi.

Sastanak sa gradonačelnikom bio je zatvoren za javnost, a po završetku saopšteno je da u ponedeljak radnici sa gradonačelnikom idu u Beograd, u Ministarstvo rada.

“Nas ne zanima šta predsednici svih sindikata pregovaraju u naše ime, jer smatramo da oni zastupaju interes poslodavca, a ne nas radnika”, rekao je nakon sastanka sa gradonačelnikom Igor Anđić, zamenik predsednika sindikata Nezavisnost u Fijatu i dodao da zaposleni imaju samo dva zahteva.

“Jedan je da se radnicima koji žele da ostanu da rade obezbede plate do početka proizvodnje novog modela. Drugi je da se obezbede dostojanstvene otpremnine za one koji žele da odu. Najveći broj ljudi ne želi da ide da radi u inostranstvu”, rekao je Anđić posle sastanka sa gradonačelnikom.

Dašić je rekao je da je došlo do panike među zaposlenima zbog niza neproverenih informacija i da prema informacijama koje on ima apsolutno neće biti otpuštanja radnika, koji ne žele u inostranstvo.

“Ne postoji mogućnost da se tako nešto desi, na kraju krajeva ne bi Vlada Srbije to dozvolila, a ni grad Kragujevac. Nije ideja da se Fijat zatvori, naprotiv, ideja je da se pređe na novi model. Problem nedostatka komunikacije u fabrici očigledno postoji, o tome ćemo razgovarati u ponedeljak.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: