Podeli vest

Vojni analitičar Vlade Radulović izjavio je danas za Tanjug da su minska polja problem za tempo ukrajinske ofanzive u Zaporožju, ali da rezultata ipak ima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ukrajina-2
Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka/FILE

“Linije odbrane koje su Rusi utvrdili ovde u prethodnih godinu dana su ključni razlog zašto se ukrajinska ofanziva odvija ovako kako se odvija, iako ona nije bez rezultata, upravo u ovom potezu južno od Orehova” rekao je Radulović.

Dodao je da ne treba očekivati dalje probijanje Ukrajinaca ka jugu, već širenje istočno i zapadno ka mestima Verbove i Rovno, da bi pokušali na taj način da ojačaju i obezbede svoje bokove.

Radulović smatra da je potez od Orehova južno ka Tokmaku i ka Melitopolju glavni napadni pravac, dok pravac od Novoselke služi kao pomoćni pravac, da se vežu ruske snage kod Ugljedara, da bi se onemogućilo njihovo prebacivanje ka Orehovu.

“Kada je već probijena prva linija odbrane sada će se ići na učvršćivanje tih pozicija i širenje dalje. Ako se kasnije bude nastavilo ka obali, onda će Tokmak biti u velikom problemu. On se ne mora nužno zauzimati, kada dođe u domet artiljerije može čak i da se zaobiđe”, rekao je Radulović.

Na pitanje o stanju fronta u okolini Bahmuta, Radulović je rekao da je po najnovijim informacijama Andrejevka oslobođena od strane ukrajinske vojske, i da Ukrajinci na potezu južno od grada jedan deo teritorije vraćaju pod svoju kontrolu.

“Ovde postoji jedna strateški važna pruga oko koje su se nedeljama i mesecima vodile borbe. Prema najnovijim satelitskim snimcima čini mi se da su Ukrajinci uspeli u jednom delu da preseku tu prugu koja ide dalje ka Donjecku. Kako stvari stoje iz ovog južnog poteza Ukrajinci pokušavaju da preseku jednu strateški bitnu komunikaciju, međunarodni put E-40” rekao je Radulović i objasnio da se ta komunikacija koristi za dopremanje naoružanja, opreme i svežeg ljudstva ruskim snagama koje se nalaze severno od Bahmuta.

Radulović smatra da se Ukrajincima obila o glavu ideja da pokušaju sa brzim prodorima na južnom pravcu, i da ono što su učili po zapadnoj doktrini nije bilo moguće primeniti.

“Ako nemate podršku iz vazduha i ako nemate prevlast u vazduhu, da vaše snage na zemlji ‘gura’ i očisti teren za njih, slabo šta možete da uradite. Ako hoćete da idete u koloni na liniju fronta koja je tako postavljena “olupaćete se”, naročito kada imate tako gusta polja”, smatra Radulović.

On je rekao da su Rusi imali određenih uspeha na Kupjanskom pravcu, da su uspeli da stave pod svoju kontrolu deo sive zone, ali su bili primorani da odatle prebace 76. diviziju na pravac kod Orehova, kako bi uspeli da zadrže ukrajinske snage na jugu.

Na pitanje o sve većoj upotrebi dronova u ratu, Radulović je rekao da je već nekoliko meseci intezivna uportreba i sa jedne i sa druge strane, navodeći kao primer kako Rusija koristi dronove “Šahid-136” i “Šahid-131” odnosno “Geranj-2”, za dejstva po ciljevima na teritoriji Ukrajine, u poslednje vreme naročito po Odesi i lukama na Dunavu.

“Sa druge strane postoje slični pokušaji Ukrajinaca, ne samo u segmentu daljinski pilotiranih vazduhoplova, ili bespilotnih letelica i dronova, već i u segmentu površinskih daljinskih upravljanih plovila. Vrlo često se u proteklo vreme moglo čuti, naročito kada se pričalo o Krimu i potencijalnim napadima na plovila Crnomorske flote Ruske Federacije, da su korišćene robotizovane površinske platforme, čamci sa eksplozivom koji su korišćeni za onesposobljavanje i nanošenje štete objektima infrastrukture i plovilima u

Crnomorskoj floti”, rekao je Radulović i dodao da je ovo nova dimenzija ratovanja.
“Nema dileme da imamo novu dimenziju ratovanja. Mi u ovom sukobu svedočimo miksu Prvog i Drugog svetskog rata, sa primesama savremene i moderne tehnologije”, ocenio je Radulović.

Što se tiče posete Kim Džong Una Rusiji, Radulović smatra da je Putin sa njim razgovarao o nabavci artiljerijske municije, pre svega kalibra 152mm, ali i kalibra 122mm, kao i nekih delova za oruđa koji Rusi mogu da koriste jer ih Severna Koreja proizvodi po sovjetskoj licenci.

On je podsetio da je ruski ministar odbrane Šojgu letos posetio Severnu Koreju i da je ova uzvratna poseta severnokorejskog lidera prilika da se vidi kakva je razmena dogovorena između Rusije i Severne Koreje.

Prioritet Severne Koreje su i dalje, zbog sankcija koje imaju, hrana i energenti, a posle toga i segment ratne mornarice, različita plovila” rekao je Radulović i dodao je su listi stvari koje Severna Koreja želi da nabavi iz Rusije sigurno i tehnologije iz oblasti nuklearnog naoružanja.

Radulović je rekao da se u Rusiji razmatra novi krug mobilizacije na jesen, i da je takav scenario verovatniji od spekulacija da Rusija želi da angažuje dobrovoljce iz Severne Koreje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…