Podeli vest

U današnje vreme, kada su putovanja postala dostupnija nego ikad pre, mnogi od nas sanjaju o odlsaku na prelepa ostrva koja nude beg od užurbanog svakodnevnog života. Istražujemo neka od najlepših ostrva na svetu, otkrivajući šta ih čini tako posebnim i zašto bi trebalo da budu na vrhu liste destinacija za putovanje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Unsplash/ilustracija

Bali, Indonezija: U carstvu bogova

Bali je turistički magnet indonežanskog arhipelaga. Hindu ostrvo očarava sve posetioce svojim plažama iz snova i svojim vulkanskim pejzažom, kroz koji prolaze pirinčane terase. Vreme je tropsko toplo tokom cele godine, a sušna sezona – od marta do oktobra – idealna je za putovanja. Bali je poznat po svom gostoprimstvu, luksuznom smeštaju, niskim troškovima života, ukusnoj hrani i odličnim restoranima.

Savet: Ako želite da pobegnete od turizma i doživite nešto od originalnog Balija, trebalo bi da istražite srce ostrva. Planinski region oko malog grada Sidemena je posebno miran i lep. 

Foto: Unsplash/Bali


Katalina, SAD: Najlepše ostrvo u Kaliforniji

Ostrvo Santa Katalina leži pored južne obale Kalifornije, oko 35 kilometara od Los Anđelesa. Prelep pejzaž sa planinama i zelenim dolinama privlači tragače za avanturom, kao i posetioce plaže. Većina njih preferira hotele u glavnom gradu Avalonu. Ako volite nešto malo tiše, u posebno ste dobrim rukama na drugoj strani ostrva, u prelepoj Dve luci.

Savet: Na Santa Katalini možete mnogo da doživite osim brčkanja po moru: Veliki deo ostrva je proglašen nacionalnim parkom i svuda postoje avanturističke ponude, kao što je „Zip Line Eco Tour“, gde možete prošetati kroz more na uzici Vazdušna plovi. 


Kuba: muzika, cigare i starinski automobili

Kubanci su poznati po strastvenim muzičarima i igračima, kao i po cigarama i rumu.Ostrvo od prvog minuta pleni posetioce jer ulice gradova sa kućama pastelnih boja i klasičnim automobilima pulsiraju životom. Biser Antila karakteriše eksplozivna mešavina afričke i karipske kulture, kao i španske kolonijalne istorije. To se i danas može videti prvenstveno u elegantnim zgradama. Posebno je šarmantna prestonica Havana koja je sa svojim citadelama i bedemima zadržala veliki deo svoje originalnosti.

Foto: Unsplash/Kuba


Novi Zeland: U zemlji hobita

Novi Zeland je krstio Aotearoa (na engleskom: „zemlja belog oblaka“) od strane stanovnika Maora kada su migrirali iz Polinezije na dva ogromna ostrva jugoistočno od Australije pre oko 1000 godina. Današnja nacija Novog Zelanda sastoji se od Severnog i Južnog ostrva, sa glavnim gradom Velingtonom na severu. Obližnji vulkan Mount Viktorija i divlji pejzaž oko Južnih jezera na Južnom ostrvu postali su poznati prvenstveno kroz filmove „Gospodar prstenova“.

Savet: Vrhunac u Velingtonu je Nacionalni muzej Te Papa Tongareva, gde je izloženo mnogo istorije Maora. 


Sent Džon, Devičanska ostrva: Karipski raj

Sent Džon je jedno od američkih Devičanskih ostrva na Karibima. Otprilike 4.500 stanovnika raspoređeno je po glavnom gradu Kruz Bej i Koral Bej, za koji se kaže da je najlepša luka na karipskim ostrvima. Obalu karakterišu živopisne luke i zalivi, uključujući zaliv Trunk. Planina Bordo se uzdiže iznad zaliva na 989 ​​metara. Ostatak ostrva takođe karakterišu planine i doline, kao i bele peščane plaže i podvodni život sa šarenim koralnim grebenima. Dve trećine ostrva je zaštićeno Nacionalnim parkom Devičanska ostrva.

Savet: Ljubitelji prirode i ljubitelji prirode posebno bi trebalo da posete malo, prirodno ostrvo Sent Džon sa njegovom opuštenom atmosferom. 

Foto: Unsplash/Karibi


Lefkada, Grčka: Mediteran u svom najlepšem izdanju

Lefkada je jedno od najlepših grčkih ostrva. Leži u srcu Jonskog mora i povezan je sa kopnom malim mostom, tako da je lako doći automobilom. Ostrvo se ne uzalud naziva i „Karibi Grčke“ jer ima prelepe plaže, na primer plažu Porto Kaciki – apsolutnu destinaciju iz snova za svakog ko žudi za opuštanjem na egzotičnom ostrvu. Poseta priobalnim selima Nidri Lefkada i Agios Nikitas Lefkada, koja su ostala veoma autentična, takođe bi trebalo da bude na vašem programu.

Savet: Srce ostrva kuca u gradu Lefkada. Pored odličnih restorana, tu su i kulturne znamenitosti kao što je srednjovekovna tvrđava Agia Mavra. 

Foto: Pixabay


La Gomera, Španija: planinarsko ostrvo

La Gomera je drugo najmanje od Kanarskih ostrva. Iako pripadaju Španiji, svako od ostrva ima svoju kulturnu raznolikost. Začarane šume, idilične uvale, visoke litice i tradicionalna sela čekaju vas na La Gomeri. Za ljubitelje prirode, impresivne klisure i prelepe pešačke staze sa pogledom na ostrvo i more predstavljaju nezaboravno iskustvo.

Savet: Pravi vrhunac je posmatranje delfina ili čak kitova na divljoj obali ostrva. Uz malo sreće, to možete učiniti na turneji za posmatranje kitova. 


Kauai, SAD: Oslobodi se

Kada se pomisli na Havaje, slika često uključuje samo glavno ostrvo istog imena u stvarnom arhipelagu. Ukupno, osam glavnih ostrva i skoro 130 manjih ostrva pripadaju Havajima. Pored ostrva Oahu, koje je najpoznatije po severnoj obali i talasima, na Kauaiju je mnogo zelenila, zbog čega ovo ostrvo nazivaju i „Bašteno ostrvo“. Većina ostrva je prekrivena bujnom tropskom prašumom – idealnom za planinarenje. Još jedan vrhunac je krševita obala Napalija, gde su snimljeni mnogi poznati filmovi – poput „Avatara“ iz 2009.

Savet: Stvari su malo mirnije na Kauaiju nego na velikom glavnom ostrvu Havaji. Priroda ovde igra glavnu ulogu i najbolje se može doživeti tokom spektakularnog leta helikopterom.

Foto: Unspalah/Havajibilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: