Podeli vest

Slučajevi raka bi mogli porasti za 77% kao posledica rasta populacije. Svaki peti čkovek 2050. bi mogao imati rak, a ovo su tipovi karcinoma od kojih ljudi najčešće oboljevaju

Autor : Bilten.rs , Izvor :Bilten.rs

Foto: Pexels

Objavljivanje podataka o raku iz 2022. daje najnoviji pregled koji su tipovi karcinoma najrašireniji širom sveta, jer se očekuje da će rast populacije dovesti do porasta globalnih slučajeva za čak 77% do 2050. godine.

Bilo je skoro 20 miliona novih slučajeva raka i 9,7 miliona smrtnih slučajeva od raka 2022. godine, navodi se u studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu CA: A Cancer Journal for Clinicians , koji je deo časopisa American Cancer Society Journals. Nalaz je takođe objavila Svetska zdravstvena organizacija u februaru.

Ovi brojevi ukazuju na to da će jedna od pet osoba dobiti dijagnozu raka u životu, a to će dovesti do smrti jednog od devet muškaraca i jedne od 12 žena, navodi se u izveštaju.

Održavajući stope istim i predviđajući budućnost sa rastom stanovništva i starenjem, studija kaže da će se broj novih slučajeva raka povećati za 77% na 35 miliona do 2050. godine.

„Ukupna skala raka i raznolikost profila raka po svetskim regionima i nivou ljudskog razvoja ponovo naglašavaju potrebu za globalnom eskalacijom ciljanih mera kontrole raka “, zaključuje se u studiji.

„Ulaganja u prevenciju, uključujući ciljanje ključnih faktora rizika od raka… mogu sprečiti milione budućih dijagnoza raka i spasiti mnoge živote širom sveta.

Publikacija otkriva najčešće vrste raka

U nastavku su sveukupno najčešći tipovi raka za oba pola zajedno, iako među polovima postoje značajne razlike. Na primer, rak dojke kod žena je češći od raka pluća, što je preokret u odnosu na opštu populaciju.

  • Rak pluća – 12,4%
  • Rak dojke kod žena – 11,6%
  • Rak debelog creva – 9,6%
  • Rak prostata – 7,3%
  • Rak želuca – 4,9%

10 vodećih tipova raka čini oko dve trećine ukupnog broja slučajeva u svetu. Jetra, štitna žlezda, grlić materice, bešika i ne-Hodgkinov limfom čine ostatak od 10 vodećih tipova raka kod oba pola.

Verovatnoća raka se menja u zavisnosti od toga gde živite

Prevalencija raka, stope mortaliteta i vodeći tipovi raka menjaju se od zemlje do zemlje. Evo podele po geografskim regionima, prema studiji:

  • Azija – 49,2% novozaraženih, 56,1% umrlih
  • Afrika – 5,9% novozaraženih, 7,8% umrlih
  • Okeanija – 1,4% slučajeva, 0,8% umrlih
  • Evropa – 22,4% slučajeva, 20,4% umrlih
  • Amerika – 21,1% slučajeva, 14,9% umrlih
Foto: Pexels

Ekonomski i društveni razvoj zemlje takođe menja verovatnoću da će nekome biti dijagnostikovan rak. Što je viši nivo indeksa humanog razvoja (HDI) u zemlji , koji se meri ljudskim zdravljem, dugovečnošću i životnim standardom, veća je verovatnoća da će njeni stanovnici razviti rak, navodi se u izveštaju.

Pušenje nas zaista ubija- Rak će porasti za 77% do 2050. na globalnom nivou

Izveštaj kaže da će rastuća svetska populacija biti najveći pokretač u slučajevima raka, a zemlje sa visokim HDI će videti veliki porast stvarnih brojeva. Ali zemlje sa niskim HDI videće značajan relativni porast novih slučajeva, 142%, do 2050. godine.

Rak pluća, koji je već vodeći uzrok smrtnosti od raka na globalnom nivou, mogao bi dalje povećati stopu pojavljivanja među manje razvijenim zemljama. Izveštaj ovo pripisuje „stadijumu epidemije duvana“ u bilo kojoj zemlji i njegovoj povezanosti sa stopama raka pluća.

Na primer, stopa raka pluća u Velikoj Britaniji i SAD je opala nakon što je prevalencija pušenja opala u tim zemljama, ali tek 20-25 godina kasnije. Ali u zemljama koje prolaze kroz ekonomsku tranziciju i u kojima se sve više puši, stopa raka pluća će verovatno nastaviti da raste u narednih nekoliko decenija bez ublažavanja.

Studija zaključuje da je ciljanje na faktore rizika, uključujući pušenje, gojaznost i infekcije potrebno ne samo da bi se spasili životi, već i obezbedile ekonomske i društvene koristi, prenosi Usa Today


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: