Podeli vest

Šta građani Srbije zapravo misle o platama u našoj zemlji? Koja suma bi zadovoljila osnovne potrebe i ostavila prostor za uživanje?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Rezultat ankete koja je sprovedena na popularnom Instagram nalogu “Finansijski Putokaz” prikazuje perspektivu i razmišljanje prosečnih građana o visini plata u Srbiji.
Rezultati su interesantni i otkrivaju različite stavove građana o ovom važnom pitanju.

Većina ispitanika izrazilo je stav da bi idealna plata trebalo da bude znatno viša od trenutnog proseka. Dok se prosečna zarada u zemlji kreće na određenom nivou, mnogi smatraju da to nije dovoljno da pokrije osnovne životne troškove.

Očekivanja su znatno viša od trenutne prosečne zarade u zemlji. Prema mišljenju većine, idealna plata trebalo bi da pokriva osnovne troškove kao što su stanovanje, hrana, zdravstvena zaštita i obrazovanje, I da istovremeno ostavlja prostor za uštedu i zadovoljstvo.Za mnoge, to znači mesečnu platu od miimalnih 80.000 do 150.000 dinara ili više.
Ovi rezultati ukazuju na potrebu za daljim ekonomskim reformama i strategijama koje bi omogućile veći rast plata u Srbiji.
Prosecna zarada u Srbiji bez poreza i doprinosa tokom juna meseca 2023. Godine iznosila je 85.539 dinara. Medijalna neto zarada iznosila je 65.358 dinara, sto znaci da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.
Kakva su vaša razmišljanja o visini plata u Srbiji? Kakav iznos biste smatrali prihvatljivim za zadovoljenje osnovnih potreba i ostvarenje životnih ciljeva?

Radnici i poslodavci čest ose nalaze na suprotnim stranama kada je reč o očekivanjima u pogledu zarada. Ovaj zanimljiv upitnik pružio je realne uvide u percepciju građana o ekonomskoj situaciji, njihovim potrebama i standardu života u zemlji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: