Alfredo sos, karbonara sos i sos sa pečurkama su sjajan dodatak ne samo za testenine, već i za pripremu piletine

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

SOS RECEPT
Foto: Shutterstock

Priprema različtihi vrsta soseva je način da jedno jelo pripremate na više načine i dodate inovaciju u svakodnevno kuvanje.

Svaki od ove tri vrste sosa može biti sjajan dodatak ne samo vašim testeninama već i piletini i drugim vrstama mesa kada poželite nešto sočno.

Recept za Alfredo sos

Italijan Alfredo di Lelia je učinio sjajnu uslugi svim kuvarima sveta svojim receptom za sos koji nosi njegovo ima. Recept za ovaj sos se sa pravom iz Italije proširio na ceo svet.

Za pripremu su vam potrebna samo tri sastojka

  • 500 ml guste pavlake za kuvanje
  • 100g putera
  • 1 šolja rendanog parmezana
  • 2-3 čena belog luka (po želji)

Na srednjoj temperaturi istopite maslac i dodajte beli luk. Dinstajte oko dva minuta, a zatim dodajte i ostale sastojke. Sve promešajte, skinite sa ringle i sipajte preko već pripremljene fetučini testenine. Sos možete pripremati i bez belog luka.

Recept za karbonara sos

Karbonara sos je namenjen gurmanima i ima puno varijacija. Najosnovniji recept ne zahteva puno truda, kao ni puno sastojaka, a u nastavku je recept za sos koji je dovoljan za testenine za četiri osobe.

  • 4 žumanca
  • 150 g slanine
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 50 g rendanog kačkavalja
  • kašičica bibera

Slaninicu propržite bez dodavanja ulja. Umutite 4 žumanca, pa dodati pavlaku za kuvanje, rendani sir i biber i so po potrebi. Skuvane špagete ubaciti preko slanine. Skloniti sa ringle, ubaciti smesu sa jajima i brzo mešati dok se sve ne sjedini.  Ovom receptu možete dodati i prethodno isprene kockice piletine.

Recept za sos sa pečurkama i prazilukom

Blag i sočan ukus ovog sosa sigurno će dati dodatu vrednost testeninama ili piletini. Za pripremu vam je potrebno

  • 1 praziluk
  • 200 g šampinjona
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • nekoliko listića sveže majčine dušice
  • 2 kašike svežeg seckanog peršuna
  • tvrdi sir po želji
  • so i maslinovo ulje

Očistite praziluk tako da iskoristite samo beli i svetlo zeleni deo, isecite ga na sitne listiće i na srednjoj temperaturi dinstajte na maslinovom ulju nekoliko minuta, a kada praziluk dobije zlatkastu boju dodajte pečurke i nastavite sa dinstanjem dok pečurke ne omekšaju. U toku dinstanja dodjate majčinu dušicu i peršun.

Na samom kraju dodajte pavlaku za kuvanje, a po želji oko dve šolje bebi spanaća.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: