Alfredo sos, karbonara sos i sos sa pečurkama su sjajan dodatak ne samo za testenine, već i za pripremu piletine
Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs
Priprema različtihi vrsta soseva je način da jedno jelo pripremate na više načine i dodate inovaciju u svakodnevno kuvanje.
Svaki od ove tri vrste sosa može biti sjajan dodatak ne samo vašim testeninama već i piletini i drugim vrstama mesa kada poželite nešto sočno.
Recept za Alfredo sos
Italijan Alfredo di Lelia je učinio sjajnu uslugi svim kuvarima sveta svojim receptom za sos koji nosi njegovo ima. Recept za ovaj sos se sa pravom iz Italije proširio na ceo svet.
Za pripremu su vam potrebna samo tri sastojka
- 500 ml guste pavlake za kuvanje
- 100g putera
- 1 šolja rendanog parmezana
- 2-3 čena belog luka (po želji)
Na srednjoj temperaturi istopite maslac i dodajte beli luk. Dinstajte oko dva minuta, a zatim dodajte i ostale sastojke. Sve promešajte, skinite sa ringle i sipajte preko već pripremljene fetučini testenine. Sos možete pripremati i bez belog luka.
Recept za karbonara sos
Karbonara sos je namenjen gurmanima i ima puno varijacija. Najosnovniji recept ne zahteva puno truda, kao ni puno sastojaka, a u nastavku je recept za sos koji je dovoljan za testenine za četiri osobe.
- 4 žumanca
- 150 g slanine
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 50 g rendanog kačkavalja
- kašičica bibera
Slaninicu propržite bez dodavanja ulja. Umutite 4 žumanca, pa dodati pavlaku za kuvanje, rendani sir i biber i so po potrebi. Skuvane špagete ubaciti preko slanine. Skloniti sa ringle, ubaciti smesu sa jajima i brzo mešati dok se sve ne sjedini. Ovom receptu možete dodati i prethodno isprene kockice piletine.
Recept za sos sa pečurkama i prazilukom
Blag i sočan ukus ovog sosa sigurno će dati dodatu vrednost testeninama ili piletini. Za pripremu vam je potrebno
- 1 praziluk
- 200 g šampinjona
- 250 ml pavlake za kuvanje
- nekoliko listića sveže majčine dušice
- 2 kašike svežeg seckanog peršuna
- tvrdi sir po želji
- so i maslinovo ulje
Očistite praziluk tako da iskoristite samo beli i svetlo zeleni deo, isecite ga na sitne listiće i na srednjoj temperaturi dinstajte na maslinovom ulju nekoliko minuta, a kada praziluk dobije zlatkastu boju dodajte pečurke i nastavite sa dinstanjem dok pečurke ne omekšaju. U toku dinstanja dodjate majčinu dušicu i peršun.
Na samom kraju dodajte pavlaku za kuvanje, a po želji oko dve šolje bebi spanaća.
POSLEDNJE VESTI:
NASA: Na Marsu pronađena stena za koju se sumnja da je bila domaćin mikroorganizmima
Rover NASA-e otkrio je stenu na Marsu za koju se veruje da su u njoj…
“PRLJAVO KAZALIŠTE” pevača Davorina Bogovića 20. novembra u Domu omladine Beograda
Dom omladine Beograda (DOB) najavio je da će 20. novembra nastupiti sastav Prljavo kazalište, kog…
Arturu Antunešu Koimbri-ZIKU OTETA AKTEN TAŠNA čiji je sadržaj vredan 500.000 EVRA
Bivšem brazilskom fudbaleru i članu olimpijske delegacije Arturu Antunešu Koimbri, poznatom kao “Zico”, oteta je…
GAŠIĆ: Film “78 dana” je priča o odrastanju tokom bombradovanja
Rediteljka Emilija Gašić je izjavila za da joj je sa “78 dana” ideja bila da…
STEJT DEPARTMENT investitorima: Dobro RAZMISLITE pre ulaULAGANJA u BiH
Bosna i Hercegovina je država koja investitorima nudi pogodnosti liberalnog trgovinskog režima i najniže stope…
VUČIČ ZAHVALIO MAKRONU na dočeku u Parizu: OI su simbol nade i ujedinjenja
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas predsedniku Francuske Emanuelu Makronu na srdačnom dočeku u…