Reditelj Želimir Žilnik je, nakon njemu posvećene večeri u Francuskom kulturnom centru u Pariizu, specijalni gost filmskog festivala “À l’Est”, koji se održava od 13. do 17. marta u gradu Ruanu, u Normandiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/KULTURNI CENTAR SRBIJE U PARIZU (STR)

Kulturni centar Srbije u Parizu je saopštio danas da je u saradnji sa festivalom “À l’Est” priredio u utorak veče posvećeno Žilniku, sa kojim je razgovarala Naima Berkan, doktorand kinematografije na Sorboni i istraživač u oblasti Novog jugoslovenskog filma.

Kako je navedeno, Žilnikovo veče u Parizu je počelo sa dva kratka filma “Lipanjska gibanja” (1969) i “Crni film” (1971), a na kraju je prikazan dugometražni “Lijepe žene prolaze kroz grad” (1986).

“Tokom razgovora, Žilnik je pričao o tankoj liniji između dokumentarnog i fikcije, o periodima i okolnostima u kojima su njegovi filmovi nastali, i ispričao nekoliko anegdota koje su pratile neka od njegovih filmskih ostvarenja. Nakon toga odgovarao je na pitanja iz publike”, piše u saopštenju.

Među prisutnima je bila i direktorka filmskog programa Centra Pompidu Žudit Revo Dalon (Judith Revault-d’Allonnes), istaknuto je u saopštenju.

Žilnikov dolazak na festival u Ruanu pomogao je Kulturni centar Srbije u Parizu uz Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U PARIZU VEČE POSVEĆENO ŽELIMIRU ŽILNIKU UOČI FILMSKOG FESTIVALA U NORMANDIJI

Кulturni centar Srbije u Parizu u saradnji s filmskim festivalom À l’Est organizivao je veče posvećeno srpskom reditelju Želimiru Žilniku koji će od danas do 17. Marta biti specijalni gost tog prestiznog festivala u Ruanu, u Normandiji.

Razgovor sa Žilnikom, jednim od glavnih reditelja Novog jugoslovenskog filma (poznatog kao crni talas) iz 1960-ih i 1970-ih i jednim od najvažnijih filmskih umetnika istočne Evrope, vodila je Naima Berkan, doktorand kinematografije na Sorboni i istraživač u oblasti Novog jugoslovenskog filma.

Veče u Кulturnom centru Srbije održano sinoć, počelo je prikazanjem dva kratka Žilnikova filma “Lipanjska gibanja” (1969) i “Crni film”(1971).

Veče je bila prilika da publika od Žilnika, koji je jedan od dobitnika Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinskim filmskom festivalu, čuje priču o tankoj liniji između dokumentarnog i fikcije, o periodima i okolnostima u kojima su njegovi filmovi nastali, i nekoliko anegdota koje su pratile neka od njegovih filmskih ostvarenja.

Nakon odgovaranja na pitanja iz publike, kako dodaju iz Кulturnog centra Srbije u Parizu za Tanjug, na kraju večeri prikazan je dugometražni film „Lijepe žene prolaze kroz grad” (1986).

Kulturnom događaju u Parizu prisustvovale su brojne ličnosti iz filmskog i umetničkog sveta Pariza, među kojima i direktorka filmskog programa Centra Pompidua, Žudit Revo Dalon (Judith Revault-d’Allonnes).

Želimir Žilnik će od 13. do 17. marta biti specijalni gost filmskog festivala À l’Est, koji se tradicionalno održava u Ruanu, u Normandiji.

Žilnikov dolazak na festival pomogao je Кulturni centar Srbije u Parizu uz Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Žilnikovi brojni filmovi, karakteristični za crni talas po kritičkom pogledu na jugoslovensko društvo, često se nalaze između dokumentarnog i igranog, ističući marginalizovane grupe.

Između ostalog, poznat je po igranom filmu “Rani radovi” iz 1969. godine, koji je na Berlinskom filmskom festivalu osvojio nagradu Zlatni medved za najbolji film.

Želimir Žilnik dobitnik je i drugih prestižnih priznanja, a na nedavno održanom FEST-u dodeljena mu je nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos kinematografiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: