Podeli vest

Srpski narod je, kako kaže, sa olakšanjem je pozdravio postignuti dogovor, a oni su upravo ti koji dobro razumeju kakav nas je problem čekao i šta je bila prava namera Kurtija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petković
FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ARHIVA

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naglasio je danas da su Srbi sa KiM sa olašanjem pozdravili dogovor postignuti teškom dilomatskom brobom predsednika Aleksandra Vučića, a kojom su sačuvane srpske lične karte za sve sunarodnike, bez obzira da li žive severno ili južno od Ibra.

“Ovo je značajna i važna vest, uspeli smo da odložimo krizu za određeno vreme, napravili smo mali iskorak i dogovor, što je značajno i važno da nemamo tenzije i nemire 1. septembra, da deca mogu da krenu normalno u školu, da Srbi na severu mogu u miru da žive i normano da radi”, rekao je Pektović.

Ukazao je da ipak imamo problem iza vrata a to su tablice, jer nije prošao ni dan od dogovora o ličnim karatama, a Aljbin Kurti već preti i najavljuje da će za dva meseca krenuti sa primenom odluke od 29. juna kojom KM tablice više ne smeju da postoje i kako moraju da budu zamenjene u procesu preregistracjie na RKS lažne države Kosovo.

“Mi to ne prihvatamo, tražimo dogovor po istom principu kao za lične karte. Ako smo uspeli da sačuvamo srpske lične karte za KiM, to znači da isti princip mora da ostane i za tablice, da ostanu KM ili da se traži rešenje da Priština vrati statusno neutralne tablice, koje je UNMIK počeo da izdaje 1999. a koje smo imali 2020”, naveo je Petković.

Srpski narod je, kako kaže, sa olakšanjem je pozdravio postignuti dogovor, a oni su upravo ti koji dobro razumeju kakav nas je problem čekao i šta je bila prava namera Kurtija.

“Uspeli smo da sačuvamo mir i stablonost. Teškom diplomatskom borbom predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo je da se izbori za mir i stablnost, da Srbima sačuva mir, da sprečimo sve upade ROSU, jer plan Kutija i Prištine je bio da ta priča sa ulazno-izlaznim dokumentom bude povod za konačni obračun sa Srbima sa KiM”, rekao je on.

Kako kaže, glavna opsesija Prištine je da se Srbi proteraju sa vekovnih ognjišta, da nas nateraju da priznamo nezavisnost, da se Srbija protera i ukinu srpske instituicije.

“I sve to smo uspeli i što je najznačajnije uspeli smo da zadržimo srpske lične karte za Srbe koji imaju prebivalište na KiM. One su glavni dokument koji je zvanično prihvatila i Prišitna, bez obzira da li žive u Novom Brdu, Leposaviću, Goraždevcu, Gračanici…”, rekao je Petković i dodao da će svi oni i kad ulaze i kad izlaze sa KiM sa srpskom ličnom kartom moći to da čine bez ikakvih dodatnih dokumenata.

Srpske lične karte ostaju kao važeći dokument na KiM, to je potvrdila EU, što je veliku uspeh, naveo je Petković i podsetio da je namera Prištine bila da se ulazno-izlaznim dokumentom uvede svojevestan vizni režim od 90 dana, tako da moraju da izađu sa svojim detetom pa da bi došao na svoj kucni prag.

Sačuvali smo da ne budu stranci na svoj zemlji, to nikada neće biti, naveo je Petković i naglasio da dogovor prati disklejmer koji će biti istaknut javno, na svim mestima, da on govori da ne prejudicira status.

Podsetio je da je Prišitna jednostrano, nasilno, godinu dana pre roka ukinula tablice bez mogućnosti da se, kako je predviđeno sporazumom, u Briselu, ponovo razmatra ta situacija.

Na komentar voditelja da su se neki ostrvili na taj dogovor, poput Vuka Jeremića koji tvrdi da su tim sporazumom dobili samo Albanci, Petković im poručuje da prestanu da lažu.

“Prestanite da lažete, Kurti je hteo da ukine dokumenta na osnovu sprazuma koji ste vi potpisali, u tački tri da će svaka strana izdavati ulazno-izlazni dokument umesto ličnih karata. Bili smo na ivici rata”, rekao je Petković.

Petković dodaje da je glavna tema Kurtija – najvažniji datumi za Kosovo.

Uvek navodi “za nas je 2010. bitnija nego 2008. godina, jer je na međunarodnoj areni, priznat legitimitet nezavisnog Kosova”, rekao je Petković i poseća da je tada sud na osnovu pitanja koje je postavila vlada u kojoj je bio Jeremić, donela odluku u kojoj je rečno da jednostrano proglašena nezavisnost nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: