Podeli vest

Isplate akontacija 31. marta

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC

 Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić izjavio je danas da je Agencija do sad donela 3.341 rešenje o finansijskom obeštećenju vlasnika oduzete imovine, od čega je 2.549 rešenja postalo pravosnažno i po njima će biti isplaćena akontacija 31. marta.

“Ukupno je planirano da 5.638.000 evra bude isplaćeno ove godine, a drugi deo koji se odnosi na državne obveznice iznosi 61.880.000 evra za ovu godinu, koji će dospevati u periodu od pet, 10 i 12 godina”, rekao je Sekulić Tanjugu.

On je dodao da će stari vlasnici poslednjeg dana marta dobiti akontaciju u visini deset procenata od ukupnog iznosa koji treba da im bude isplaćen.

Sekulić je napomenuo da, ukoliko je iznos obeštećenja manji od 1.000 evra, biće isplaćen u celosti i dodao da ima 950 takvih rešenja.

On je objasnio da je procedura za dobijanje akontacije jednostavna, jer je dovoljno da stari vlasnici Ministarstvu finasija dostave pravnosnažno rešenje i dva računa, jedan za uplatu akontacije i drugi za obveznice.

Sekulić je pozvao stare vlasnike da što pre dostave Ministarstvu ovu dokumentaciju, ali je napomenuo da će novac dobiti i ukoliko zakasne.

“Svake godine se donosi novi broj rešnja, tako da će iznos za isplate da raste, s tim da po zakonu ukupan iznos finasijskog obeštećenja za imovinu koja se ne može vratiti u naturi ne može biti veći od dve milijarde evra. Procenjena vrednost te imovine je preko 13 milijardi evra, ali je Vlada donela odluku da se isplati 15 odsto njene vrednosti, a to je oko dve milijarde”, objasnio je Sekulić.

Naveo je da je vrednost imovine utvrđuje Poreska uprava na osnovu akata o oduzimanju imovine i kriterijuma koji se koriste za utvrđivanje visine poreza na prenos apsolutnih prava, a zatim množi sa koeficijentom 0,15 koji je Vlada odredila.

Sekulić je rekao da će isplata po obveznicama biti u januaru iduće godine i da će se taj ritam od jedne godišnje isplate po obveznicama i jedne akontacije ponavljati u narednih šest do sedam godina, kada bi trebalo da postupak restitucije bude okončan.

Na pitanje koliko je imovine vraćeno po osnovu obeštećenja žrtava Holokausta, direktor Agencije za restituciju je odgovorio da je jevrejskim opštinama do sada isplaćeno više od 60 miliona evra i da država po tom osnovu svake godine isplati oko 950.000 evra.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: