Deca u Velikoj Britaniji su sve niža, deblja i bolesnija zbog loše ishrane i siromaštva, navodi se u izveštaju humanitarne organizacije Fondacija za hranu (The Food Foundation) sa sedištem u Londonu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO PIXA BAY

Organizacija je pozvala sledeću britansku vladu da preduzme mere da preokrene trenutnu lošu situaciju u vezi sa ishranom dece, preneo je Skaj njuz.

Organizacija je upozorila da bi neuspeh po tom pitanju mogao da poveća pritisak na javni zdravstveni sistem.

Ističe se i da “agresivna promocija jeftine brze hrane” utiče na pogoršanje zdravlja i dobrobiti dece.

U izveštaju se navodi da prosečna visina petogodišnjaka opada iz godine u godinu od 2013, a da su dečaci i devojčice u Britaniji rangirani kao najniži i drugi po niskom rastu u poređenju sa drugim zemljama sa visokim dohotkom.

Gojaznost među decom od 10 do 11 godina takođe je povećana za 30 odsto od 2006. godine, pri čemu je jedno od petoro dece klasifikovano kao gojazno do trenutka kada napuste osnovnu školu, navodi se u izveštaju.

Bolesti povezane sa ishranom, kao što je dijabetes tipa dva, takođe su u porastu kod mlađih od 25 godina i povećane su za 22 odsto u poslednjih pet godina, navodi Fondacija za hranu.

Organizacija takođe ističe da je povećanje cena hrane pogoršalo problem loše ishrane dece i njihovog zdravstvenog stanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: