Podeli vest

Zahvaljujući ribarima iz Herceg Novog, Institut za biologiju mora iz Kotora došao je do novih vrednih podataka za izučavanje načina života jedne retke vrste ajkule koja živi u Jadranu – peščanog morskog psa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

more
Foto: Pixabay

“Uloga ribara u očuvanju i istraživanjima hrskavičavih riba (morskih pasa i raža) je nezamenjiva. Zahvaljujući njima, bili smo u mogućnosti da zabeležimo ponovni ulov peščanog morskog psa (Carćarhinus plumbeus) koji je bio označen”, saopšteno je iz Instituta uz napomenu da se radi o jedinki peščanog morskog psa koja je ranije bila označena tagom u blizini Venecije, a ponovo je uhvaćena u Herceg Novom.

Daljina između dve lokacije je 326 nautičkih milja, odnosno nešto više od 600 kilometara, što je izuzetno velika distanca, uzimajući u obzir da je jedinka dugačka manje od jednog metra, kazali su su iz Instituta.

Oni su zahvalili ribarima iz luke Kjođa u Italiji i Herceg Novog koji su omogućili da se morski pas prvo označi, a zatim i prijavili ponovni ulov iste ove jedinke, pišu podgoričke Vijesti.

Zahvaljujući ribarima koji su ulovili nekoliko primeraka ove retke vrste morskog psa u akvatorijumu oko ušća Bojane, u septembru prošle godine Institut za biologiju mora iz Kotora je zvanično potvrdio postojanje peščanog morskog psa i u ovim vodama. Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore saopštio je da je potvrđeno prisustvo ukupno 44 vrste ajkula i raža.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: