Podeli vest

Rusija nije poručila Južnoj Africi da bi hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina po nalogu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) značilo “rat”, saopštio je danas Kremlj.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kremlj
Foto: Sutterstock

Ubrzo nakon komentara Kremlja, Južna Afrika je navela da Putin neće prisustvovati samitu grupe zemalja BRIKS-a u Južnoj Africi u avgustu “na osnovu obostranog dogovora”, preneo je Rojters.

MKS je optužio Putina i komesarku za decu Mariju Lavovu-Belovu o ratnom zločinu deportacije dece iz Ukrajine u Rusiju, što Moskva odbacuje kao laž.

U podnesku lokalnog suda koji je juče objavljen, južnoafrički predsednik Siril Ramafosa zatražio je dozvolu od MKS da ne hapsi Putina u kontekstu samita BRIKS-a jer bi to značilo objavu rata.

“Ne, takve formulacije nisu izgovorene”, rekao je Peskov na pitanje da li bi moglo da dođe do rata ako Putin bude uhapšen.

“Svima na ovom svetu je jasno šta znači pokušaj narušavanja prava šefa ruske države. Tako da nema potrebe ovde nikome ništa objašnjavati”, istakao je on. Agencija je prethodno javila da Putin neće učestvovati na samitu BRIKS-a, već da će Rusiju predstavljati ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: