Podeli vest

Ruski senatori su danas odobrili zakon kojim se zabranjuje promena pola, osim iz medicinskih razloga, a onima koji su promenili pol se, takođe, zabranjuje usvajanje dece.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/The State Duma, the Lower House of the Russian Parliament via AP

Zamenica ministra zdravlja Ruske Federacije Evgenija Kotova, tokom rasprave o zakonu na sednici odbora Saveta Federacije za socijalnu politiku, rekla je da je od 2018. do 2022. godine registrovano više od 2.000 upisa promene pola u matičnim knjigama. Ona je ocenila i da se ovim zakonom ne krše ustavna prava građana, prenosi Ria novosti.

Zakonom je predviđeno da se brak poništi ako je jedan od supružnika promenio pol, a ove izmene usaglašene su sa članom 16. Porodičnog zakonika, koji navodi uslove za prestanak braka. Takođe je propisano da je osobama koje su promenile pol zabranjeno usvajanje dece.

Napominje se da se na lica koja su promenila pol pre dana stupanja na snagu zakona o zabrani promene pola njegove norme neće primenjivati.

Naznačeno je i da rešenje o ispravci ili promeni ličnog stanja donosi matična služba ako lekarsko mišljenje dostavi nadležna lekarska komisija medicinske organizacije podređene saveznom organu izvršne vlasti za izradu i sprovođenje državne politike i zakonske regulative u oblasti zdravstvene zaštite.

Zabranjeno je obavljanje medicinskih intervencija, uključujući upotrebu lekova za promenu pola. Promena pola ne obuhvata medicinske intervencije vezane za “lečenje urođenih anomalija (malformacija), genetskih i endokrinih bolesti povezanih sa formiranjem genitalnih organa kod dece”, odlukom lekarske komisije. Proceduru za donošenje rešenja i spisak medicinskih organizacija odobriće Kabinet.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: