Podeli vest

Izveštaj o sprovedenim izborima za narodne poslanike biće dostavljen Skupštini Srbije na dalje postupanje, dodao je Dimitrijević.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

izbori 2022 Srbija
Foto: Shutterstock

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je na današnjoj sednici Izveštaj o sprovedenim izborima za narodne poslanike Skupštine Srbije.

Ti izbori su raspisani odlukom predsednika Republike i održani 3. aprila ove godine, a ponovljeni na 54 biračka mesta 16. aprila i na jednom biračkom mestu 28. aprila, 27. maja, 23. i 30. juna, podsetio je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

Naveo je da je na izborima učestvovalo 19 izbornih lista od kojih su sedam podnele političke stranke, 10 koalicije političkih stranaka i dve izborne liste grupe građana.

Na tim listama se, precizirao je, nalazilo ukupno 2.912 kandidata za narodne poslanike, od kojih je 1.675 bilo muškog, a 1.237 ženskog pola.

Dimitrijević je rekao da je Odlukom o utvrđivanju konačnog broja birača u Srbiji određen konačan broj koji je na dan 1. aprila bio 6.502.307 birača.

Naveo je da je glasanje obavljeno na ukupno 8.267 biračkih mesta, od čega je na teritoriji Srbije bilo 8.190 biračkih mesta, a 77 u inostranstvu.

Kazao je da je izbore posmatralo devet domaćih posmatrača odnosno udruženja sa ukupno 4.687 predstavnika, kao i 23 strana posmatrača, odnosno međunarodnih i stranih organizacija i udruženja sa ukupno 537 predstavnika.

Dimitrijević je dodao da je na sednici RIK-a 5. jula donet ukupan izveštaj o rezultatima izbora za narodne poslanike koji je postao sastavni deo izveštaja o sprovedenim izborima, te podsetio da se za ulazak u parlament izborilo 12 izbornih lista koje su prešle zakonom propisani cenzus.

Podsetio je da je RIK na sednici 11. jula doneo rešenje o dodeli mandata narodnim poslanicima, u skladu sa redosledom koji su imali na izbornim listama.

Dimitrijević je naveo da je izdato uverenje komisije da su izabrani za narodne poslanike, čime su se stekli zakonom propisani uslovi za sazivanje konstituivne sednice Narodne skupštine.

Izveštaj o sprovedenim izborima za narodne poslanike biće dostavljen Skupštini Srbije na dalje postupanje, dodao je Dimitrijević.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: