Podeli vest

Sanaulah Gafari (29), koji predvodi avganistanski ogranak Islamske države, uspeo je da ga pretvori u jedan od najopasnijih delova te globalne militantne islamističke mreže, sposoban za operacije daleko van svog područja, tvrdi neimenovani američki obaveštajni izvor.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/ FOTO TANJUG/ VASILI PETROVIĆ

Islamska država je preuzela odgovornost za teroristički napad izveden u petak u koncertnoj dvorani Krokus u predgrađu Moskve u kojem je poginulo najmanje 137 ljudi, a američki zvaničnici tvrde da raspolažu obaveštajnim podacima koji ukazuju da je za napad odgovorna upravo avganistanska frakcija Islamske države (ISIS-K), prenosi Rojters.

Zvanični Vašington je saopštio da je ovog meseca upozorio Rusiju na mogući teroristički napad na osnovu presretnutih komunikacija pripadnika ISIS-K.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je sumnju u tvrdnje da su za napad na dvoranu Krokus odgovorni pripadnici ISIS-K, iako pronalaženje tadžikistanskih pasoša kod uhapšenih naoružanih napadača sugeriše na moguću povezanost sa Gafarijevom grupom, ukazuju stručnjaci za bezbednost.

Poslednjih godina njegova organizacija je u više navrata nastojala da izvrši napade na Rusiju u znak odmazde za njenu intervenciju u građanskom ratu u Siriji gde je poražena regionalna frakcija Islamska države.

Prošle godine bilo je javljeno da je Gafari ubijen u junu u Avganistanu, ali on je uspeo da ranjen pobegne preko granice u Pakistan i veruje se da živi u provinciji Beludžistan, u područjima koji nisu pod kontrolom centralnih vlasti, rekla su dva izvora iz avganistanskih i pakistanskih talibana Reuters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: