Podeli vest

U okviru takmičenja “Galaksija kup”, održanog u Vršcu, proglašeni su pobednički timovi srednjoškolaca, mladih inovatora, koji su sa svojim mentorima radili na razvoju inovativnih uređaja namenjenih za rešavanje svakodnevnih problema i potreba ljudi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/MINA PAUNOVIĆ (HO)

Tokom 23. i 24. marta u Vršcu održana je jedinstvena smotra i takmičenje za mlade inovatore u našoj zemlji koje su organizovali Zajednica elektrotehničkih škola Srbije (ZETŠS) Školski Centar “Nikola Tesla” i Nordeus Fondacija.

Ovaj susret na jednom mestu okupio je 60 učenika, sa 24 rada iz 15 srednjih elektrotehničkih škola iz cele zemlje, a svoje projekte na temu “Uređaj primenjiv u svim sferama života” prvo su prezentovali publici, a onda i branili pred stručnim žirijem, saopšteno je iz Nordeus fondacije.

Učenici su predstavili svoje inovacije koje rešavaju probleme svakodnevnog života kroz spajanje harvera, 3D štampanih elemenata, veštačke inteligencije, interneta stvari (Internet of Things) i brojnih drugih savremenih tehnologija, poput
naočara sa sistemom koji omogućava slepim osobama da dobiju informacije o okolini u realnom vremenu kako bi se bezbednije kretali u prostoru ili obavili samostalno kupovinu u prodavnici, rešenje za praćenje broja štetočina u vinogradima i izviđački avion na daljinsko upravljanje.

Takođe, predstavili su i multifunkcionalnu meteorološku stanicu, solarni uređaj koji prati kretanje sunca i skladišti energiju, kao i višeslojnu digitalnu tastaturu koja višestruko povećava produktivnost.

Pobedu su odneli učenici četvrtog razreda Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” iz Niša, Nikola Ranđelović i Luka Rakić, sa svojom nastavnicom Ivanom Miladinović, za rešenje kojim se svake naočare transformišu u pametan uređaj.

Drugo mesto otišlo je u ruke Nikole Bojinovića i nastavnika Novica Gutović iz Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Novog Sada za projekat Macro KeyPad (makro programibilna tastatura), koji služi kako bi se ubrzao rad na računaru i povećala produktivnost korisnika.

Treće mesto zauzeo je Stefan Korica, sa nastavnikom Milanom Njegomirom iz Školskog centra “Nikola Tesla” iz Vršca sa projektom daljinskog sistema za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada.

Takmičenje je zvanično otvoreno u Školskom Centru “Nikola Tesla” u Vršcu, koji je za ovu priliku pretvoren i u Galaksija kup sajam inovacija, u okviru koga su prisutni imali priliku da se upoznaju sa takmičarskim radovima timova iz 15 škola, ali i da vide uređaje i izume nastale u Mejkers labovima srednjih škola širom Srbije kao i izložbu “Spektri” Centra za promociju nauke i Štand Radio Amatera Srbije.

Istog dana, za buduće mlade inovatore različitih uzrasta, organizovane su radionice elektronike.

Direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije Miloš Đuričanin rekao da veruje da su elektrotehničke i tehničke škole epicentri obrazovanja mladih, budućih predvodnika ekonomije zasnovane na tehnološkim inovacijama.

“Zato nam je izuzetna čast i zadovoljstvo što od ove godine organizujemo Galaksija kup zajedno sa Zajednicom elektrotehničkih škola Srbije, kao jednom od najpreduzimljivih takvih zajednica u našoj državi. Zajedno već radimo na tome da Galaksija u narednim godinama postane najveća smotra srednjoškolske inovativnosti i stvaralaštva u domenu novih tehnologija, pokazatelj mogućnosti naših mladih ali i vrednosti znanja i rada nastavnika u ovim srednjim školama”, rekao je on.

Sekretar Zajednice elektrotehničkih škola Srbije (ZETŠS) Goran Stanković rekao je da kao partneri Galaksija kupa od prvog dana rade na njegovom razvoju, pa je tako od prošle godine on uvršten i u zvaničan kalendar takmičenja i smotri Ministarstva prosvete.

“Pored nagrada pokrovitelja koje đaci i nastavnici dobijaju na samom takmičenju, u skladu sa Pravilnikom o nagrađivanju talentovanih učenika takođe mogu i da konkurišu za novčanu nagradu Fonda za talente Republike Srbije, dok fakulteti u skladu sa svojim pravilima o upisu prepoznaju ovo takmičenje i učenicima pri upisu nude dodatne poene”, rekao je on.

Dodao je da ove godine imaju puno kvalitetnih radova i inovativnih ideja koje će se vremenom dalje razvijati, a da veliku podršku učenicima pružaju i njihovi nastavnici-mentori.

“Od ove godine imamo i partnera Nordeus fondaciju koja je prepoznala potencijal Galaksija kupa i svega što ovo takmičenje nosi, sa fokusom na praktičnu primenu teorijskog znanja učenika u okviru svojih projekata”, naveo je on.

Za sve učesnike Galaksija kupa, Nordeus fondacija i Centar za promociju nauke organizovaće posetu ovogodišnjem Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu, kako bi ih dodatno nagradili, podržali njihov razvoj u ovoj oblasti i inspirisali dalje stvaranje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: