Podeli vest

Rusija danas obeležava Dan branioca otadžbine, a ruski predsednik Vladimir Putin položio je venac na Grob neznanog junaka kod zidina Kremlja i odao poštu poginulim vojnicima. Zajedno sa Putinom, ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane Sergej Šojgu, vojni veterani i učenici vojnih škola Suvorov, prenosi RIA Novosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug7Sergey Savostyanov (POOL)

Predsednik Rusije je u video obraćanju čestitao građanima Dan branioca otadžbine, ističući da je ovaj praznik jedan od najpoštovanijih u Rusiji.
„Vojnici i oficiri Rusije dostojno nastavljaju slavnu vojnu tradiciju. Na prvoj liniji danas su učesnici specijalne operacije. Vi se borite za istinu i pravdu, pokazujete hrabrost i odvažnost braneći Rusiju. Vi ste naši istinski narodni heroji. Ponosimo se vama, divimo se vašoj hrabrosti, poštujemo vaše podvige“, naveo je u čestitki Putin, prenosi RIA Novosti.


Istakao je da se Rusija ponosi svojom vojskom i mornaricom, “njihovim nepokolebljivim karakterom iskovanim u žaru bitke, njihovom odanošću ruskoj vojnoj školi, nasleđem velikih komandanata i iskustvom mnogih generacija ruskih vojnika”.


Prema njegovim rečima, snabdevanje ruskih oružanih snaga tenkovima, dronovima i drugim naoružanjem značajno je poraslo poslednjih godina.
“Poslednjih godina preduzeća odbrambene industrije su višestruko povećala proizvodnju i snabdevanje najpopularnijeg naoružanja, pre svega visokopreciznog udarnog naoružanja i bespilotnih letelica raznih vrsta, tenkova, oklopnih vozila, artiljerije, kao i sistema PVO, protivbaterijskih sistema i opreme za vezu i izviđanje”, rekao je Putin.


Predsednik Rusije je istakao značaj visoke borbene gotovosti nacionalnih oružanih snaga, dodajući da u savremenom svetu postoji mnogo alarmantnih izazova i rizika, ali da “moćne sposobnosti i borbena gotovost vojske i mornarice” garantuju bezbednost Rusiji i njen slobodan, suvereni razvoj.


Prema njegovim rečima, udeo savremenog naoružanja i opreme u strateškim nuklearnim snagama je dostigao 95 odsto, dok je pomorska komponenta “nuklearne trijade” skoro 100 odsto.
“Počeli smo serijsku proizvodnju novih hipersoničnih projektila ‘Cirkon’, a ispitivanja drugih ofanzivnih sistema su pri kraju”, rekao je on i podsetio da su prošlog decembra nove strateške podmornice dodate mornarici.


Putin je naveo i da su pre nekoliko dana u Kazanju četiri nosača raketa Tu-160M prebačena u sastav Oružanih snaga Rusije.
Dan branioca otadžbine u Rusiji se slavi od 1993. godine umesto Dana Crvene armije, a posvećen je vojnicima i veteranima vojske i mornarice.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ