Bivši šef hrvatske tajne službe (SOA) Ante Letica komentarisao je danas nedavni hakerski napad na KBC Zagreb, ocenivši da je bio težak i zabrinjavajući i posledično vrlo opasan za Hrvatsku, kao i da, kako je naveo, liči na delovanje ruskih specijalnih službi.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

haker
Foto: Shutterstock

“Ovo sve liči na delovanje ruskih specijalnih službi koji već duže vreme vode hibridnim rat protiv Hrvatske, ali i Evropske unije, NATO-a i koji je eskalirao sukobom u Ukrajini. Ovo može biti kriminalni akt, ali i poruka ruskih specijalnih službi Republici Hrvatskoj”, rekao je letica gosotujući na zagrebačkoj N1 tv..  

Za incident je rekao da je “vrlo težak i zabrinjavajući i da može biti posledično vrlo opasan za Hrvatsku i za hrvatske građane”.  

“Treba učiniti sve da takvih incidenata, odnosno upada u sistem Hrvatske, bude sve manje. Hrvatska mora uložiti napore da obezbedi sigurnost svojih građana, institucija, ličnih i drugih podataka. Šteta je napravljena, treba je proceniti i videti koji su podaci uzeti i kako oni mogu kompromitovati ljude i naštetiti bezbednosti Hrvatske”, naveo je Letica.  

Primetio je da o ovom napadu nema puno podataka i da, ako je se radi o ucenama i o tome da ti kriminalci žele da Hrvatska plati kako uzeti podaci ne bi objavljivali, to će morati odlučiti oni koji su odgovorni za bezbednost Hrvatske.  

“Ako je to tako, onda to nije dobra situacija”, kaže Letica.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: