Podeli vest

Rusija je danas optužila Kanadu za, kako tvrdi, detinjaste korekcije napravljene na pismu koje je Moskva poslala UN

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Rusija Kanada
Foto: Shutterstock

Rusija je danas optužila Kanadu za, kako tvrdi, detinjaste korekcije napravljene na pismu koje je Moskva poslala Ujedinjenim nacijama, tražeći podršku za svoj nacrt rezolucije o pružanju pomoći i zaštiti civila u Ukrajini.

U sporu na Tviteru, kanadska misija pri UN je u jednom postu dodala više napomena na pismo ruskog ambasadora u UN Vasilija Nebenzje datiranom 16. marta.

Kanadska misija je pritom precrtala deo jedne rečenice koja je glasila:”Kao i drugi članovi međunarodne zajednice, ozbiljno smo zabrinuti zbog njenog pogoršanja (situacije u Ukrajini)”, dok je ostale reči promenila tako da glase: “Nismo ozbiljno zabrinuti zbog njenog pogoršanja“ i na kraju ubacila “jer smo mi primarni uzrok“.

U jednom kasnijem pasusu u pismu, Kanada je zapitala: “Da li mislite da UN zaista veruju u ovo”?

Na poslednjoj stranici pisma, Kanada je predložila drugačiji kraj, napisavši: “Želimo da znate koliko nam je malo stalo do ljudskog života koji smo uništili.”

To je izavalo oštru reakciju Moskve, a Dmitrij Poljanski, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama, uzvratio je danas.

“Hvala @CanadaONU za ovu rusofobičnu klevetu na nivou vrtića!“ napisao je on na Tviteru.

“To samo pokazuje da su vaše diplomatske veštine i dobri maniri na najnižoj granici i pojašnjava mi zašto je kandidatura vaše zemlje za nestalno mesto u Savetu bezbednosti dva puta u 20 godina odbačena od strane UN“, naveo je Poljanski.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: