Podeli vest

U švajvcarskim bankama zarobljeno oko 200 milijardi dolara ruskih klijenata

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Svajcarska banka
Foto: Shutterstock

Švajcarske banke, cenjene zbog svoje tajnosti računa i sigurnosti, iznele su retku procenu sredstava koja su kod njih deponovali ruski klijenti.

Udruženje bankara te zemlje objavilo je da se na švajcarskim računima drži između 150 i 200 milijardi švajcarskih franaka (160-213 milijardi dolara) novca ruskih klijenata, prenosi Raša tudej.

Ovo otkriće je neobično za Švajcarsku, koju najbogatiji na svetu favorizuju kao poreski raj i jedno od najsigurnijih mesta za čuvanje bogatstva.

Precizni Švajcarci, neprecizni podaci

Analitičari kažu da objavljene brojke pokazuju da je stvarni obim poslovanja Rusa sa švajcarskim bankama daleko veći od onih predstavljenih u bilansima koje je do sada objavilo nekoliko finansijskih kompanija.

Odustajući od tradicije neutralnosti, Švajcarska se prošlog meseca pridružila sankcijama uvedenim Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini, a predsednik Ignacio Kasis je najavio da će ta zemlja zamrznuti imovinu ruskog predsednika Vladimira Putina i 370 političara i biznismena koje je sankcionisala Evropska unija. Taj korak je opisan kao način da se spreče oni koji su navodno bliski ruskoj vladi da finansiraju „vojni napad bez presedana“ na Ukrajinu.

Analitičari smatraju, na osnovu brojki koje je objavilo nekoliko švajcarskih finansijskih institucija, da se direktnom izloženošću švajcarskih banaka prema ruskim klijentima može upravljati. Dve najveće banke u zemlji, UBS i Kredi Svis, prijavile su prošle nedelje „ograničenu” izloženost Rusiji.

Zatvarnje slavina ruskim klijentima, ali prvo da se prebroji novac

Kredi Svis je, na primer, objavila da samo 4,0 posto depozita položenih kod nje pripada Rusima. Međutim, prema izveštaju banke za 2021, ova sredstva iznose oko 33 milijarde švajcarskih franaka (35 milijardi dolara).

S obzirom na procenu Udruženja banaka, da bi ruskim klijentima zatvorile slavine s novcem, švajcarskim vlastima predstoji još dug put da izbroje koliko ruskog novca leži u njihovim trezorima, zaključuje ruski medij.

Izvršni direktor UBS-a Ralf Hamers, izjavio je da ne može da da tačnu informaciju o broju sankcionisanih klijenata, jer se on bukvalno menja svakog dana. „Nove liste izlaze svake noći…u principu je svaki Rus, svaka osoba sa ruskim pasošem, polu-sankcionisana”, rekao je Hamers.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: