Podeli vest

Za dobrovoljnu predaju neprijatelju sada je zaprećena kazna zatvora od tri do deset godina, a ovaj član ranije nije bio deo Krivičnog zakona.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kremlj
Foto: Pixabay

Savet Ruske Federacije odobrio je danas izmene i dopune Krivičnog zakona o služenju vojnog roka koje je Državna Duma usvojila dan ranije.

Kako se navodi u dokumentu, kao otežavajuća okolnost za krivična dela protiv služenja vojnog roka smatraće se sva kršenja zakona koja su počinjena ne samo u uslovima oružanog sukoba ili neprijateljstava, već i “u periodu mobilizacije ili vanrednog stanja i u ratnom periodu”, prenosi RIA Novosti.

Pored toga, krivično će biti sankcionisano i neizvršavanje vojnih naređenja, otpor načelniku vojne službe, neovlašćeno napuštanje mesta službe, dezerterstvo, izbegavanje službe, kršenje pravila službe, gubitak vojne imovine ukoliko se dogodio “tokom vanrednog stanja, u ratu ili u uslovima oružanog sukoba ili neprijateljstava”.

Od sada će građani pozvani na vojnu obuku iz rezervnog sastava biti krivično odgovorni za neodazivanje pozivu nadležnih ili neovlašćeno napuštanje službe, jednako kao i vojnici po ugovoru.

Za dobrovoljnu predaju neprijatelju sada je zaprećena kazna zatvora od tri do deset godina, a ovaj član ranije nije bio deo Krivičnog zakona.

Vojnik koji je ovo krivično delo izvršio prvi put može biti oslobođen krivične odgovornosti ako je preduzeo mere da se oslobodi, vrati u jedinicu ili u mesto službe i ukoliko u zatočeništvu nije izvršio druga krivična dela.

Izmenama krivičnog zakona se uvodi i krivična odgovornost za pljačku sa predviđenom maksimalnom kaznom zatvora do 15 godina.

Da bi ove izmene i dopune stupile na snagu, zakon mora da potpiše predsednik Ruske Federacije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: