Podeli vest

Ruski zvaničnici izjavili su danas da Poljska ”igra veoma opasnu igru” time što razmatra mogućnost da dozvoli da se nuklearno oružje NATO-a rasporedi na poljskoj teritoriji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

rusija
Foto:Pixabay

”Ako krenu putem dalje eskalacije, doći će do povećanja tenzija. Generalno, ova igra je veoma opasna, teško je predvideti posledice”, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rijabkov.

Potparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je da, američko nuklearno oružje na poljskoj teritoriji ”postati legitimna meta za uništenje” ukoliko dođe do direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO-a.

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je danas da je pozvao premijera Donalda Tuska na razgovore 1. maja o mogućnosti raspoređivanja nuklearnog oružja iz država NATO-a u Poljskoj.

Duda je ponovio svoj stav da bi Poljska bila spremna za takvu mogućnost, što je navelo Tuska da zatraži pojašnjenje predsednika, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su odnosi Zapada i Rusije, zbog rata u Ukrajini, na najnižem nivou od Kubanske krize 1962. godine, kada su SAD i tadašnji SSSR došli na ivicu nuklearnog konflikta.

Rusija je prošle godine saopštila da raspoređuje taktičko nuklearno oružje
oružja u Belorusiju, koja se graniči sa Poljskom, kao signal za odvraćanje od Zapada.

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko danas je potvrdio da je desetine nuklearki raspoređeno u toj zemlji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ