Podeli vest

Kurs rublje u odnosu na evro i dolar počeo je da slabi od početka prošle nedelje, a evro se danas prodaje za više od 102 rublje, prvi put od 28. marta 2022. godine. Evropska valuta je 1. juna vredela 86,6 rubalja, a američki dolar 71,8 rubalja, prenosi Komersant.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

rublja p
Foto: Pixabay

Danas se američki dolar prodaje za više od 93 rublje. Šefica centralne Banke Rusije (BR) Elvira Nabiulina izjavila je da je slabljenje ruske valute uzrokovano promenama dinamike spoljnotrgovinske razmene, kao i rastućim budžetskim deficitom.

Nabiulina je napomenula da će BR uzeti u obzir ovu situaciju prilikom odlučivanja o referentnoj kamatnoj stopi 21. jula, koja se sada nalazi na nivou od 7,5 odsto. “Mnogi su prošlogodišnje jačanje kursa rublje doživljavali kao pobedu nad okolnostima, ali moramo da priznamo je to ipak rezultat naglog povećanja izvoza i smanjenja uvoza”, rekla je Nabiulina na Finansijskom kongresu RB.

Ona smatra da plivajući kurs rublje prednost koji omogućava ruskoj privredi “da lakše apsorbuje spoljne šokove i promene”.

Nabiulina je takođe demantovala informaciju da je vlada Rusije namerno oslabila rublju zbog interesa budžeta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: