Podeli vest

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da sistem nije zakazao po pitanju vršnjačkog nasilja prema Kosti K. (13), koji je danas u osnovnoj školi ” Vladislav Ribnikar” na Vračaru otvorio paljbu na đake i osoblje i tom prilikom ubio devet, a ranio sedam osoba.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ružić
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

“Što se tiče navodnog vršnjačkog nasilja, koje je u nekom prethodnom periodu izvršeno nad ovim, nažalost, vinovnikom ovog tragičnog događaja, sistem ni tada nije zakazao, postoje nalazi i dečije klinike Tiršova i centra za socijani rad, radi se o rasekotini na usni do koje je došlo u školi glume koja inače nije u sistemu prosvete, dakle u privatnoj školi glume”, rekao je Ružić.

Na pitanje novinara kako je “zapadni model ponašanja” doveo do incidenta, Ružić je naveo da svaki model ima pozitivne i negativne strane.

“Uđite sami na internet i pogledajte poslednjih šest meseci koliko je bilo sličnih događaja u društvima koji su promoteri, za nas, a i za mene lično, negativnih vrednosti”, naveo je Ružić.

On je dodao da je važno da kao sistem, društvo i država napravimo zaokret i sagledamo u kojim društvima postoje slični slučajevi, a u kojima do toga ne dolazi.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je rekla da će ostaviti izbor deci i roditeljima da se jave u Institut za mentalno zdravlje ukoliko im je potrebna stručna pomoć.

“Naravno velika je odgovornost na pedagozima i psiholozima koji rade u školi. Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja radi intezivno na tome da se pisholozi vrate i u domove zdravlja, posebno u pedijatrijske službe domova zdravlja”, rekla je Grujičić na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Grujičić je dodala da je vreme da se formiraju timovi u kojima će defektolozi raditi na ranom otkrivanju problema kod dece. “Ne mora da znači da je neko mentalno oštećen ako traži pomoć za neki postupak, za nešto što se desilo u porodici, ali verujte ni kao sistem, ni kao društvo nismo ništa uradili ukoliko se ne promene odnosi u porodici koji moraju biti puni poštovanja i prema ocu i prema majci”, navela ja Grujičić.

Načelnik PU za grad Beograd Veselin Milić je rekao da policija nije u mogućnosti da kvalifikuje krivično delo koje je danas izvršeno, jer će to raditi nadležno tužilaštvo.

“Radi se o detetu koje po izjavi direktora i nastavničkog osoblja uzoran đak i uzoran drug i radi se o licu koje nema nikakve uočene mentalne, niti bilo kakve druge emocijalne probleme koji bi ukazivali na ovakvo zlo”, zaključio je Milić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: