Podeli vest

SAD izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na severu Kosova i Metohije, navedeno je u zajedničkom saopštenju ambasada SAD u Beogradu i Prištini i istaknuto da oni koji su podigli nelegalne blokade treba odmah da ih uklone.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SAD SRBIJA AMBASADA
Foto: Shutterstock

“Razumemo da su kosovske vlasti uhapsile osobu osumnjičenu za umešanost u nasilni napad na kosovske organe za sprovođenje zakona i organe izborne komisije”, navedeno je u saopštenju u kome se dodaje da se to hapšenje koristi kao opravdanje za ilegalnu blokadu puteva, kao i pretnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva.

Ambasade SAD navode da očekuju prestanak “svih pretnji nasiljem i prestanak zastrašivanja”. “Izražavamo našu zahvalnost i punu podršku Kosovskim snagama NATO-a (KFOR) za njihove napore da obezbede bezbednost i slobodu kretanja i Misiji Evropske unije za vladavinu prava (EULEKS)”, stoji u saopštenju ambasada SAD u Beogradu i Prištini.

Ambasade su navele da odlučno osudjuju kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije.

“Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, kao i da odmah preduzmu akciju kako bi se postigla deeskalacija situacije i da se uzdrže od provokativnih radnji”, navedeno je u saopštenju, u kome se upućuje i poziv stranama da rade u okviru dijaloga koji predvodi EU kako bi rešili pitanja od značaja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: