Predsednici šest mediteranski zemalja zahtevali su danas u zajedničkom saopštenju preduzimanje hitnih koraka za rešavanje “klimatske krize” nakon što su veći deo Evrope pogodili veliki toplotni talasi, šumski požari i poplave.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

italija poplave
Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno/File

“Ekstremne prirodne pojave uništavaju ekosistem i ugrožavaju naš svakodnevni život, naš način života”, navodi se u saopštenju koje su potpisali predsednici Italije, Serđo Matarela, Grčke Katerina Sakelaropulu, Hrvatske Zroan Milanović, Slovenije Nataša Pirc Musar, Malte Džordž Velja i Portugalije Marselo Rebelo de Souza.

Ističe se da “nema više vremena za gubljenje”, kao ni za “kompromis iz političkih ili ekonomskih razloga” i dodaje da je posebno mediteranski region izložen rizicima od nestašice vode i dezertifikacije, prenosi Rojters.

“Sve mediteranske zemlje moraju da koordiniraju, reaguju i da se uključe u kolektivne napore da se zaustave i preokrenu efekti klimatska kriza”, dodaje se u saopštenju.

Saopštenje je izdato na inicijativu Matarele i Sakelaropulu nakon njihovog telefonskog razgovora. Velika područja Mediterana su prošlog meseca bila na udaru intenzivnog toplotnog talasa, a smrtonosni požari buktali su od Alžira do Turske.

Strahuje se da će ovakva ekstremna leta u Južnoj Evropi naneti štetu turističkoj industriji, ali i žetvi, što su dva glavna oslonca ekonomija regiona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: