Među 100 aviona koje će SAD prizemljiti je avion koji koristi ruski biznismen Roman Abramovič

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

avion
Foto: Shutterstock

Američko ministarstvo trgovine će danas naložiti prizemljenje 100 aviona koji su nedavno leteli u Rusiju i za koje se veruje da krše američku izvoznu kontrolu, uključujući i avion koji koristi ruski biznismen Roman Abramovič, saopštili su zvaničnici Rojtersu.

Lista, koju je Rojters video, uključuje 99 boinga kojima upravljaju ruski putnički i kargo prevoznici, uključujući Aeroflot, Air Bridge Cargo, Utair, Nordvind, Azur Air i Aviastar-TU, kao i Abramovičev “Gulfstream G650”, što bi moglo dodatno da ometa ruske napore da nastave da obavljaju neke međunarodne letove.

Ministarstvo trgovine SAD je saopštilo da će upozoriti kompanije i druge subjekte širom sveta da svako dopunjavanje gorivom, održavanje, popravka ili obezbeđivanje rezervnih delova ili drugih usluga krše kontrolu izvoza SAD i podvrgavaju kompanije američkim prinudnim merama koje mogu biti i značajne zatvorske kazne, novčane kazne, gubitak izvoznih privilegija ili druga ograničenja.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da ta akcija znači da su međunarodni letovi iz Rusije za navedene avione praktično prizemljeni.

Ministarka trgovine SAD Ðina Rajmondo navela je u izjavi Rojtersu da ministarstvo objavljuje ovu listu kako bi obavestilo međunarodnu javnost da neće dozvoliti ruskim i beloruskim kompanijama i oligarsima da putuju nekažnjeno kršeći američke zakone.

SAD, Kanada i veći deo Evrope zabranili su ruskim avionima letove iznad njihovog vazdušnog prostora, što je dovelo do otkazivanja velikog broja međunarodnih letova Rusije, navodi Rojters.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: