Podeli vest

Sjedinjene Američke Države su, posle skoro pet godina prekida, ponovo postale članica Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sad unesko
Foto: Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard, Pool

U sedištu organizacije u Parizu održana je zvanična ceremonija podizanja američke zastave, kojoj su prisustvovali generalni direktor UNESKO-a Odri Azule, prva dama SAD Džil Bajden i prva dama Francuske Brižit Makron.

Džil Bajden je tokom govora najavila važnu ulogu Sjedinjenih Država u očuvanju kulturnog nasleđa i promovisanju razvoja obrazovanja i nauke u svetu.

„Bila mi je čast da vam se danas pridružim dok podižemo zastavu Sjedinjenih Država, simbol naše posvećenosti globalnoj saradnji i miru“, rekla je Bajden.

Ona je istakla da je ovaj potez primer obećanja predsednika Džoa Bajdena o „vraćanju našeg liderstva na svetskoj sceni“. „Tako smo ponosni što smo se ponovo pridružili Unesku“, rekla je ona, prenosi TV kanal Frans 24. Azulej je zvanično označila da su SAD postale 194. članica.

„U vreme podela, raskola i egzistencijalnih pretnji, mi danas ovde potvrđujemo naše zajedništvo. Zajedno ćemo biti jači“, rekla je Azulej i ocenila da povratak SAD ima “značenje koje je veće od UNESKO-a“.

Specijalni izaslanik te agencije UN. američki glumac Forest Vitaker pohvalio je duh mira kroz obrazovanje koje „ne bi moglo biti moguće bez UNESKO-a“.

Odluka SAD da se vrate u UNESKO zasnovana je uglavnom na zabrinutosti da je Kina popunila rupu u liderstvu otkako se Vašington povukao za vreme administracije Donalda Trampa. Ovaj razvoj događaja naglašava širu geopolitičku dinamiku u igri, posebno rastući uticaj Kine u međunarodnim institucijama, podseća francuski medij.

SAD su se povukle iz UNESKO-a 31. decembra 2018. pod predsednikom Donaldom Trampom.

Vašington je odluku o povlačenju obrazložio potrebom za potpunim, po njegovom mišljenju, restrukturiranjem Uneska, kao i negativnim odnosom te organizacije prema politici Izraela u regionu.

Izrael je takođe najavio povlačenje iz UNESKO-a nakon što je Generalna skupština UN u decembru 2017. donela rezoluciju kojom se osuđuje odluka američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Države članice UNESKO-a usvojile su krajem juna rezoluciju kojom se odobrava povratak Sjedinjenih Američkih Država u organizaciju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: