Podeli vest

Na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa, po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova uputio je vatrogasno-spasilački tim od 38 članova u Grčku kao pomoć tamošnjim kolegama u borbi protiv ogromnih požara, saopštilo je danas MInistarstvo unutrašnjih poslova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vatrogasci
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić je napomenuo da su od navedenog broja 36 vatrogasci-spasioci koji idu sa 14 vatrogasnih vozila i dve prikolice.

Dodao je da s njima idu i dva pripadnika medicinskog tima, koji su tamo i radi bezbednosti srpskih pripadnika, i u slučaju da je potrebno pružiti pomoć lokalnom stanovništvu u Grčkoj, ukoliko dođe do nekog povređivanja.

“Svi oni su potpuno samodovoljni za sedam do 10 dana, a nose sve ono što je potrebno, čak i šatore, kako bi mogli da obavljaju svoj posao minimalno opterećujući svoje domaćine”, rekao je Čaušić. Istakao je da su vatrogasci heroji i ponos i Sektora za vanredne situacije MUP-a, ali i cele Srbije.

“Siguran sam da će oni da osvetlaju obraz naše zemlje na način kako su to radili i u dosadašnjim misijama međunarodnog spasavanja”, poručio je načelnik Sektora za vanredne situacije.

Prema njegovim rečima, članovi tima kreću iz Niša i čim stignu na tačku sastanka u Solunu biće raspoređeni u dogovoru sa grčkim kolegama.

“Šaljemo ih sa brigom i strepnjom koju delimo sa njihovim porodicama, jer idu na mesto gde sa svih strana preti opasnost po teže povrede i po život, ali i s druge strane ponosni smo zato što znamo da naši ljudi rade odličan posao, odlično su obučeni i opremljeni i imaju znanje da osvetlaju obraz Srbiji, ali najvažnije je da ih dočekamo kao heroje što oni jesu”, naglasio je Čaušić.

Dodao je da je MUP ponudilo Grčkoj i letelice, jer “nabavkom novih helikoptera Srbija poseduje vrlo respektabilnu kvotu što se tiče gašenja”.

“Grčke kolege su rekle da imaju dovoljno vazduhoplova i da im samo treba podrška sa zemlje, ali u svakom slučaju, spremni smo da izađemo u susret ukoliko dođe do eskalacije i sa nekim drugim snagama”, rekao vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova. Naveo je da su pomenuti vatrosasci iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Jagodine i Pančeva.

“Reč je i o 14 vozila i među njima su kamioni i terenska vozila, prilagođena za uslove koje pretpostavljamo da ćemo naći u Grčkoj, a imamo čak i jedan kvad za one posebno teško pristupačne terene, kao i sanitetsko vozilo Ministarstva unurašnjih poslova”, naglasio je Čaušić.

Prema poslednjim informacijama, u Grčkoj je aktivno više šumskih požara od kojih su najveći na lokacijama u regionu centralne Grčke, u rejonu na poluostrvu Atika i na ostrvima Rodos i Krf, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pored snaga Grčke nacionalne službe (više od 800 vatrogasaca, 328 vozila, 28 aviona i 18 helikoptera), angažovano je više spasilačkih timova iz Rumunije, Bugarske, Poljske, Slovačke i sa Malte, kao i avioni iz Evropskog pula civilne zaštite. Grčka Civilne zaštita je navela da su u poslednja 24 sata zemlju zahvatila 64 nova požara, što je dovelo do daljih evakuacija i velike štete, uključujući Krf, Egio, Karistos, Tiva, Kalamata, Volos, Misolongi i Domokos.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: